PUT POD NOGE

Ortogiardino, praznik za ljubitelje cvijeća

sajam
gubbana
cividale
27.02.2015.
u 23:28
Prva dva vikenda u ožujku put Pordenonea, Udina i u Cividale
Pogledaj originalni članak

 Ljubitelji cvijeća, vrtlarenja, uređenja i domaće hrane već tradicionalno prva dva vikenda u ožujku rezerviraju kako bi pohrlili put Italije, u Pordenone gdje se 36. put održava najveći specijalizirani sajam Ortogiardino. I ove će godine, prema najavi organizatora, okupiti 300-tinjak izlagača na 30 tisuća četvornih metara, a očekuje se oko 60 tisuća posjetitelja među kojima dobrim dijelom i naše publike. Prilika je to da se predstave najnovije ideje i dostignuća na području malog vrtlarenja

. Tema ovogodišnje sajma je “Sklad i botanika u vrtu” pa se očekuju izlagačke poslastice dizajnera i uzgajivača u području uređenja krajolika, prirode i urbanog okoliša, vrtova, balkona i okućnica. Ortogiardino je neizostavan događaj za menadžere javnih parkova i građane u potrazi za idejama kako obnoviti svoj vrt. Prilika je to da se domaćini razbacaju gastronomskom i ponudom koja je i prodajnog karaktera, a svake godine gostuje po jedna od 20-ak talijanskih regija pa tako u Pordenoneu ne nedostaje sireva, salama, salamina, mortadela, tlačenica, pršuta, suhih rajčica, vrganja, inćuna u salamuri, mariniranih, maslina, kruhova, grickalica...

Dok vas budu mamili mirisi suhe slane, začinjene mesine i oblih zlaćanih siraca od ovčjeg i kozjeg mlijeka i vukli od od štanda do štanda, nemoguće je ne primijetiti kako izgleda talijansko izdanje priče o sjeveru i jugu kada je riječ o hrani. Gotovo dva metra dugačak provolone, pripravljen i sazreo u Castilli, nedvojbeni je kapitalac među sirevima. Ne zaostaje za njim ni provola i provoleta, sjajni sirevi od punomasnog kravljeg mlijeka, glatke kore. Okusi mu poprilično variraju od pikantnog koji dobiva negdje u četvrtom mjesecu zrenja, preko vrlo oštrih okusa sve do slatkastog Provolone Dolce... Kad je već sajam, nek se vidi raskoš – razbacali su se južnjaci kacama prepunih kapara velikih poput trešanja, maslina, zelenih, zelenijih, crnih, tučenih, pečenih, pikantnih... Dovoljno da krenete put Pordenonea i vratite se pretrpani sadnicama i ruku punih delicija...

NE PROPUSTITE! CIVIDALE DEL FRIULI gradić koji je na rijeci Natisone utemeljio Julije Cezar, samo 15-ak kilometara od Udina, vrijedi posjetiti te kušati autohtoni kolač od sušenog voća – gubbanu SIREVI ... Teško je odoljeti raznolikoj ponudi, a koji god odaberete kao suvenir, razveselit će ukućane kada ga budete rezali i kušali uz neko dobro vino iz Furlanije
SVE VRSTE MASLINA... stižu s juga i Italije i samo su dio prebogate gastronomske ponude koja se svake godine predstavlja na degustacijskom i prodajnom dijelu sajma u Pordenoneu      
    

SAVJET PLUS Jednodnevni izleti iz Zagreba 210 kn, uz posjet mjestu Cividale del Friuli (Autoturist), uz posjet šoping-centru Tiare 290 (Best Travel), Udinama (Mondo), polasci iz Varaždina i Čakovca 180 kn (Galileo), iz Umaga, Buja, Novigrada 100 (Gabi Travel)     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.