sezonski recepti

Otvaramo sezonu: Špageti s pestom od medvjeđeg luka danas nemaju konkurenciju na meniju

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Otvaramo sezonu: Špageti s pestom od medvjeđeg luka danas nemaju konkurenciju na meniju
24.03.2022.
u 06:42
Sezona medvjeđeg luka kratko traje i šteta bi je bilo propustiti. Naravno, u berbu treba ići samo ako ste sigurni da ga možete prepoznati – u svakom drugom slučaju, prepustite to onima koji znaju, a vi uživajte u odličnim jelima s ovom aromatičnom biljkom.
Pogledaj originalni članak

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je medvjedi jedu nakon zimskog sna. Medo zna što je dobro – divlji luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima. Uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima uz ovo fino jelo kojeg ćete se teško zasititi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Špageti s pestom od medvjeđeg luka

Sastojci:

300 g špageta

1/2 žličice soli

Za pesto:

100 g listova medvjeđeg luka

50 g badema

50 g naribanog grana padano sira

sol

papar

maslinovo ulje

za ukrašavanje: jestivo cvijeće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Listove medvjeđeg luka dobro operite i stavite u posudu od blendera, dodajte bademe, naribani sir, posolite, popaprite i sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinova ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti). U kipućoj slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite, ali dio vode u kojoj se tjestenina kuhala ostavite sa strane. U posudu s ocijeđenom tjesteninom dodajte 3-4 žlice pesta i brzo promiješajte te po potrebi dodajte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, kako bi jelo bilo kremastije. Poslužite ukrašeno jestivim cjetovima.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.