Budući da je jednostavna za pripremu, brzo zasiti, a obožavaju je i djeca, tjestenina je u mnogim kuhinjama neizostavna kao prilog ili kao cjeloviti obrok, no čini se da većina ljudi u pripremi rade iste greške. Prema kulinarskom portalu Taste.com, ovo je devet najčešćih, pa obratite pažnju na njih ako želite da i doma tjestenina bude kao iz talijanskog restorana...
Nemojte je prekuhati: Trebala imati biti 'blago čvrsta' i lako se žvakati, te posvuda imati ujednačenu boje. Zato ju provjerite minutu prije nego istekne preporučeno vrijeme kuhanja, a nikad nemojte to vrijeme prekoračiti da ne postane kašasta.
Pazite na omjer tjestenine i vode: Tjestenini dok se kuha treba puno prostora za širenje, pa vam treba veća posuda ili lonac, a u njemu se neće ni lijepiti u kipućoj vodi. Također, trebali biste ju redovito miješati.
Nemojte dodavati maslinovo ulje u vodu: Iako zaista jest zdravo i dobro za mnoga jela, nemojte tjestenini dok se kuha dodavati maslinovo ulje da se ne slijepi, jer će ono na njoj ostariti sloj koji sprječava i da se umaci sjedine s tijestom.
Nakon cijeđenja nemojte baciti vodu: Obavezno posolite vodu za tjesteninu čim proključa, a dodavanje malo vode od tjestenine u umake pomaže da se razrijede ako je potrebno i pojačava okus bez dodavanja soli.
Nemojte ju ispirati: Jer ćete isprati i okus tjestenine, a izgubit ćete i dio škrob koji pomaže u vezivanju umaka s tjesteninom.
Pazite koji umak ide uz koju tjesteninu: Špageti dobro idu uz bolognese, a slažu se i s kremastim umacima, dok se kratka tjestenina u obliku cijevi najbolje slaže s umacima od povrća.
Nemojte pretjerivati s umakom: Pokušajte da tjestenina bude 'premazana' umakom, a ne da se utapa u njemu: ocijeđenu tjesteninu stavite u veliku tavu, a zatim polako dodajte i umak.
Carbonaru radite na manjoj temperaturi: Jeste li ikada napravili carbonaru koja podsjeća na kajganu? To se događa kad je temperatura previsoka.
Nemojte prekuhati tjesteninu za pečenje: Skuhajte ju do pola, samo nekoliko minuta, jer će se nastaviti kuhati u pećnici.
GALERIJA: 6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?