Nije uvijek dobar

Ovakav krumpir može biti otrovan, izbjegavajte ga!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ovakav krumpir može biti otrovan, izbjegavajte ga!
25.02.2019.
u 12:40
Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji postoji u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru
Pogledaj originalni članak

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.

 

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.

Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

U videu pogledajte kako se spravljaju najbolje krafne u Zagrebu u slastičarnici Princess

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr