Nutricionisti znaju koje namirnice bismo trebali izbjegavati, a koje bismo svakako trebali imati svakodnevno na našem jelovniku za cjelokupno zdravlje. Osim slatkiša, gaziranih i zašećerenih sokova i pržene hrane, postoje i druge namirnice koje nisu na jelovniku nutricionista. Evo koje...
Namirnice sa smanjenim udjelom masnoće - Masti, ako ih konzumirate u umjerenim količinama, mogu biti zdrave i mogu spriječiti neke bolesti srca.
Kofeinski napici - Obična kava uz dodatak punomasnog mlijeka i zaslađivača može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamelu ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju.
Smrznuta hrana - Katkada se čine praktičnima, no zamrznute obroke svakako bi trebali izbjegavati u svojoj prehrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljikohidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovno osjetiti glad.
Energetske pločice - One sadržavaju velike količine šećera s vrlo malo hranjivih sastojaka. Cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke svakako su bolji izbor jer sadrže zdrava vlakna.
Mesne prerađevine - Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje jer imaju vrlo visok udio masti, soli i konzervansa te jako mali udio proteina.
Zašećerene žitarice - Mnogima su omiljeni jutarnji obrok, no stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice većinom spravljene od bijelog brašna i šećera.
Margarin - Iako se dugo vjerovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvjereni da margarin također može sadržavati transmasti koje povisuju loš kolesterol, a smanjuju onaj dobar.