PAZITE NA PREHRANU

Ovih 7 namirnica ubojice su mozga, izbjegavajte ih u širokom luku

Foto: Shutterstock
Hamburger, glad, jelo, fast food
Foto: Shutterstock
Gazirano piće
Foto: Shutterstock
Foto: Pixabay
čips
Foto: Shutterstock
Kobasica
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Pexels
26.10.2024.
u 14:18
Dokazano je da konzumacija određenih namirnica može negativno utjecati na pamćenje i raspoloženje te povećati rizik od demencije
Pogledaj originalni članak

Mozak je najvažniji organ u ljudskom tijelu. On održava rad srca, pluća i funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Zato je ključno održavati ga u dobrom stanju, a to možemo postići uz pomoć zdrave prehrane te izbjegavanjem namirnica koje mu štete. Dokazano je da konzumacija određenih namirnica može negativno utjecati na pamćenje i raspoloženje te povećati rizik od demencije.

Zaslađeni napici: Visoki unos zaslađenih napitaka može povećati rizik od demencije. Sirup s visokim udjelom fruktoze može biti posebno štetan, uzrokujući upale u mozgu i narušavajući sposobnost pamćenja i učenja. Stoga, idući put kad ožednite, umjesto gaziranog pića ili nekog sličnog napitka, radije si skuhajte čaj ili popijte mineralu vodu.

Rafinirani ugljikohidrati: Visoki unos rafiniranih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom i glikemijskim opterećenjem može negativno utjecati na pamćenje i inteligenciju te povećati rizik od demencije. U to spadaju šećeri i visoko prerađene žitarice poput bijelog brašna. Umjesto takvih proizvoda, prednost dajte cjelovitim žitaricama.

Hrana bogata trans mastima: Trans masti, koje se nalaze u prerađenoj i prženoj hrani, različitim grickalicama i sličnim namirnicama, mogu biti povezane sa slabljenjem pamćenja i povećanjem rizika od Alzheimerove bolesti. Isključivanje trans masti i povećanje unosa nezasićenih masti pokazalo se kao dobra strategija za zdravlje mozga.

Visoko prerađena hrana: Prerađena hrana doprinosi stvaranju viška masnoće oko organa, što je povezano s propadanjem moždanog tkiva. Osim toga, nezdrava zapadnjačka prehrana može povećati šanse za upalu u mozgu te narušiti pamćenje, učenje, plastičnost mozga i krvno-moždanu barijeru.

Aspartam: Aspartam je umjetno sladilo koje se nalazi u mnogim bezalkoholnim pićima i proizvodima bez šećera. Povezuje se s problemima u ponašanju i kognitivnim problemima, iako se općenito smatra sigurnim proizvodom. Stoga idući put kad posegnete za pićem s umjetnim sladilima, razmislite još jednom. Prirodni sokovi ili čaj zdravija su opcija.

Alkohol: Iako umjeren unos alkohola može imati neke pozitivne zdravstvene učinke, pretjerana konzumacija može dovesti do gubitka pamćenja, promjena u ponašanju i poremećaja spavanja. Posebno su rizične skupine tinejdžeri, mladi i trudnice. Čaša vina nakon ručka je u redu, ali nikako nemojte pretjerivati.

Riba bogata živom: Živa je neurotoksični element koji može biti posebno štetan za razvoj fetusa i malene djece. Može imati štetan učinak na mozak pa bi unos ove namirnice svakako trebalo ograničiti te u prehranu uvrstiti i druge vrste ribe, poput bijele morske ili riječne ribe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.