Odlučili ste se na gubitak kilograma, sigurni ste u ono što želite, samo ne znate kako početi i otkud krenuti?
Odgovore na ta pitanja daje Brittany Kohn, nutricionistica iz New Yorka.
Svaki obrok s proteinima
Konzumirati proteine uz svaki obrok ili međuobrok, prvi je savjet. Proteini su gorivo za energiju, pružaju osjećaj sitosti. Ako konzumirate nemasno meso, ribu ili slanutak, nećete imati osjećaj da ste na dijetu, tvrdi Kohn.
Jedite svakih tri do pet sati
Foto: Thinkstock
Ako ne pojedete ništa dujle od ovog vremena, dovest ćete se u sitauciju da ćete početi osjećati glad i kruljenje u želucu zbog čega ćete se kasnije sigurno prejesti, unijeti više kalorija nego je potrebno.
Pola tanjura napunite povrćem
Na ovaj ćete način organizmu osigurati potrebne vitamine i minerale, a nećete se morati odreći omiljenih namirnica. S njima napunite drugu polovicu tanjura. Naravno, ne pretjerujte s masnim, nezdravim i kaloričnim namirnicama.
Ako jedete vani, nemojte pojesti sve
Ako jedete u restoranu to može biti škakljivo ako ste na dijeti. Često ta hrana obiluje masnoća i priprema se homogeno da rijetko kada zaista možete razlučiti sve sastojke. Zato je dobro da ne pojedete sve, ostavite iza sebe parem četvrtinu obroka. Na taj ćete način konzumirati manje kalorija, a svejedno ćete se osjećati zadovoljno.
Izbjegavajte umjetne zaslađivače
Iako se navodi da ne sadrže gotovo nikakve kalorije, umjetni zaslađivači mogu povećati želju za slatkim i uzrokovati nadutost i letargiju, tvrdi Kohn.
Zatvorite kuhinju nakon večere
Foto: Thinkstock
Nakon večere poslužite se trikom. Pretvarajte ste da je vaša kuhinja zatvorena poput restorana izvan radnog vremena. Nemojte posezati za grickalicama iz hladnjaka. ne zaboravite, "kuhinja ne radi".
>>Muči vas višak kilograma i vaga vam je neprijatelj. Promijenite ploču, zavolite je