ZAHVALNE NAMIRNICE

Ovo je 9 razloga zbog kojih biste u svoj jelovnik već danas trebali uvrstiti mahunarke!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
23.08.2024.
u 07:00
Uključivanjem mahunarki u svoju prehranu, ne samo da činite uslugu svom zdravlju, već i doprinosite održivosti i ekonomičnosti svog načina života
Pogledaj originalni članak

Mahunarke su bogat izvor hranjivih tvari i ključna komponenta uravnotežene prehrane. Uključivanjem mahunarki u svoju prehranu, ne samo da činite uslugu svom zdravlju, već i doprinosite održivosti i ekonomičnosti svog načina života. Ovo je devet razloga zašto bi ih trebali uključiti u svoj jelovnik:

Visok sadržaj proteina: Mahunarke poput graha, leće i slanutka izvrstan su biljni izvor proteina. Oni su odlična zamjena za meso, osobito za vegane i vegetarijance. Pripremajte od njih burgere ili pripremite od mahunarki raskošne i zasitne salate.

Bogate su vlaknima: Vlakna iz mahunarki poboljšavaju probavu, smanjujući rizik od zatvora i održavajući zdravlje crijeva. Osim toga, vlakna pomažu organizmu u regulaciji šećera u krvi i smanjuju kolesterol te na taj način produžuju život.

Nizak glikemijski indeks: Zbog niskog glikemijskog indeksa, mahunarke polako otpuštaju energiju, pomažući u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što ih čini odličnim izborom za dijabetičare.

Pomažu u kontroli težine: Mahunarke su niskokalorične, a zbog visokog sadržaja vlakana i proteina, pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Bogate su željezom: Mahunarke su dobar izvor željeza, važnog minerala za prevenciju anemije, osobito kod žena i djece. Poželjno ih je konzumirati u kombinaciji s drugim namirnicama koje također sadrže željezo.

Pune su antioksidansa: Antioksidansi iz mahunarki pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i raka.

Povoljne su za okoliš: Proizvodnja mahunarki ima manji ekološki otisak u usporedbi s, primjerice, proizvodnjom mesa, što ih čini održivijim izborom hrane. Ako imate svoj komadić zemlje, možete sami proizvesti mahune, grah ili bob za duže vremensko razdoblje.

Raznolikost u pripremi: Mahunarke su vrlo zahvalna namirnica i kuhinji s njima možete učiniti čuda . Mogu se koristiti u juhama, salatama, varivima, pa čak i u desertima.

Povoljne cijene: Mahunarke su pristupačne i dugotrajne, što ih čini ekonomičnim izborom za obroke bogate hranjivim tvarima. Jednostavne su uzgoj pa se, ako imate mogućnost, možete odvažiti i na to.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.