Valentinovska gozba

Ovo je hrana uz koju će zablistati ljubav

Foto: Danijel Berković/PIXSELL
jela iz Esplanade
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
jela iz Esplanade
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
jela iz Esplanade
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
jela iz Esplanade
14.02.2014.
u 07:24
Ako želite ljubovati, odaberite male i birane zalogaje. Prejedete li se, sva će se energija sliti u želudac, postat ćete tromi i pospani
Pogledaj originalni članak

Ljubav ulazi kroz želudac, nema dvojbe da su emocije i hrana usko povezani, a čak je i znanstveno dokazano da neka hrana potiče lučenje hormona sreće i uzbuđenja. No i u ljubavnim gozbama ima zamki koje bi – kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja – trebalo izbjegavati jer naprosto postoje namirnice koje se ne slažu s ljubavnim susretima. Ako želite ljubovati, odaberite male i birane zalogaje. Prejedete li se, sva će se energija sliti u želudac, postat ćete tromi i pospani do te mjere da vas ni ljubavni žar neće pomaknuti. Luk nije pozvan na “čvenk” čak ni ako ga oboje jedete, a birajući piće, vodite računa da bi čašica previše mogla negativno utjecati na seksualnu izvedbu, pad libida ili prebrz završetak valjuškanja po plahtama.

Ana Grgić, chefica u Esplanadi, i sommelier Ivan Šneler za čitatelje Večernjeg lista pripremili su prijedlog valentinovskog menija i podijelili s nama recepte za slasne obroke koje možete jednostavno pripremiti kod kuće.

1. Buratta, confit od rajčica, kroketi od maslina

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Potrebno je: maslinovo ulje, 60 dag buratte, drobljeni papar, sol, bosiljak, mini rajčice, timijan, domaće masline, malo brašna, vrhnje za kuhanje, malo mlijeka, češnjak, mrvice

Krokete napravite od nasjeckanih maslina koje pržite s malo češnjaka i brašna. Zalijte mlijekom, izmiješajte da se zgusne, dolijte vrhnje i začinite pa miješajte dok se ne počne odvajati od dna. Istresite na pleh, poravnajte pa ostavite da se ohladi. Oblikujte u male kuglice i pohajte u mrvicama. Rajčice marinirajte solju, paprom, timijanom i maslinovim uljem pa ispecite u pećnici 4 minute na 185 stupnjeva. Burratu začinite maslinovim uljem, paprom, solju i sjeckanim listićima bosiljka.

2. Kremasti rižoto sa šafranom i jakobovim kapicama

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Potrebno: 250 g riže, luk, bijelo vino, temeljac, sol, papar, maslinovo ulje, maslac, parmezan, češnjak, šafran, 4 Jakobove kapice, poriluk.

Priprema: Šafranovu kremu napravite od vrhnje za kuhanje, šafrana i začina. Kako biste napravili rižoto, na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Dodajte šafran pa podlijte bijelim vinom. Kad ispari, dodajte temeljac i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Začinite. Kad je riža pri kraju, maknite s vatre, umiješajte malo maslaca i ribani parmezan. Miješajte dok ne postane kremasto. Školjke prerežite, marinirajte pa pecite pet minuta na 185 stupnjeva u pećnici. Poriluk narežite na ploške i sotirajte na maslinovu ulju.

3. Divlji brancin, ragu od boba, pjena od tartufa

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Potrebno: brancin od oko 2 kg, timijan, sol, 400 g boba, maslinovo ulje, tartufi, sol i papar, češnjak, temeljac, maslac, vrhnje za kuhanje, ulje od tartufa

Priprema: Brancina filetirajte na manje komade, posolite i premažite maslinovim uljem pa uz malo timijana pecite na 185 stupnjeva 10 minuta. Bob usitnite u blenderu, a potom ga kratko pirjate na maslinovu ulju aromatiziranom češnjakom. Podlijte temeljcem i kratko kuhajte. Naribajte tartuf, zgusnite maslacem. Pjenicu napravite tako što ćete pustiti vrhnje da se iskuha, dodajte mu pastu od tartufa i začinite pa sve izmiksajte.

4. Karamelizirane kruške, umak od vanilije, mousse od karamele

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Potrebno: 250 g šećera, 50 ml vode, 7 dl slatkog vrhnja, 4 žumanjka, štapić vanilije, 1 jaje, 2 vanilijina šećera,

Miješajte šećer i vodu na umjerenoj vatri da se karamelizira. Zagrijte 1,2 dl slatkog vrhnja pazeći da ne zakuha pa oprezno dodajte u karamelizirani šećer te kratko i brzo miješajte da se poveže. Preostalo vrhnje umutite u čvrst šlag. Stavite u hladnjak na 2-3 sata da se dobro ohladi.

Umak od vanilije napravite od 2 dl slatkog vrhnja, štapića vanilije, jednog jaja, 2 vanilijina šećera i 2 žlice šećera – u zagrijano vrhnje dodajte vaniliju sa sjemenkama pa nakon 2-3 minute izvadite mahunu i smanjite vatru te zasladite. Umutite jaje s vanilijinim šećerom i lagano ga umiješajte u vrhnje. Kada postignete željenu gustoću umaka, maknite ga s vatre i ostavite da se dobro ohladi. Kruške rezane po dužini kuhajte u malo vode, šećera, cimeta i zvjezdastog anisa. Kada zakuha, izvadite i ocijedite kruške, pospite ih s malo kristalnog šećera i karamelizirajte.

>>Ovog Valentinova probajte sa šarenim cvijećem

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.