Istraživanje je otkrilo da konzumiranje skakavaca može poboljšati seksualni nagon, prenosi Daily Mail. Osim toga, ova promjena u prehrani može poboljšati san, kvalitetu kose i cjelokupno zdravlje, kažu istraživači sa Sveučilišta Dschang. “Naši rezultati ističu značajan potencijal jestivih insekata poput Ruspolia nitidula kao alternativnih izvora proteina“, rekao je dr. Ngnaniyyi Abdoul, voditelj studije. Postoji oko 2.000 jestivih insekata širom svijeta, od kojih su mnogi bogati proteinima.
U ovoj studiji, tim je želio proučiti zdravstvene koristi uključivanja jestivih insekata u našu prehranu. U istraživanju su koristili 216 štakora, koji su tijekom 12 tjedana hranjeni ribom ili skakavcima vrste Ruspolia nitidula. Tijekom istraživanja, znanstvenici su pratili libido, kvalitetu sna, rast dlake i cjelokupno zdravlje štakora. Rezultati su pokazali da su štakori koji su jeli skakavce imali pojačan libido u usporedbi s onima koji su dobivali ribu, uključujući povećanu seksualnu aktivnost i ejakulaciju. Kvaliteta sna se također poboljšala, s duljim i mirnijim snom kod štakora koji su jeli skakavce.
VEZANI ČLANCI:
Što se tiče kose, odnosno dlake, štakori hranjeni skakavcima imali su znatno bolju kvalitetu dlake, s čak 94,58 posto dlaka u optimalnom stanju, u usporedbi sa samo 5,55 posto kod štakora hranjenih ribom. Iako je studija provedena na štakorima, istraživači vjeruju da bi slični rezultati mogli biti primijenjeni i na ljude. “Konzumacija skakavaca ne samo da zadovoljava prehrambene potrebe, već nudi i značajne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje libida, bolji san i kvalitetniju kosu, što može imati dalekosežne implikacije za prehranu i životinja i ljudi,“ dodao je dr. Abdoul.
VEZANI ČLANCI:
Nažalost, istraživanja pokazuju da će neki ljudi trebati dodatno uvjeravanje kako bi prihvatili insekte u svojoj prehrani. Ono provedeno 2022. godine otkrilo je da gotovo 70 posto ljudi nije spremno usvojiti prehranu koja uključuje insekte. Prema anketi Agencije za standarde hrane (FSA), 67 posto ljudi je izjavilo da “ništa ne bi moglo natjerati da probaju jestive insekte“, dok bi 13 posto bilo spremno, ali samo ako znaju da su sigurni za konzumaciju. Još 11 posto bi pristalo ako bi insekti izgledali privlačno, a 37 posto bi bili spremni probati insekte ako su mljeveni u hrani.
VEZANI ČLANCI:
Profesor Robin May, glavni znanstveni savjetnik FSA-a, rekao je da ovi rezultati pokazuju koliko je potrošačima važno da hrana bude sigurna i pravilno regulirana. “Naš prioritet je zaštititi interese potrošača osiguravanjem da je hrana sigurna i da odgovara opisu, kroz strogi znanstveni proces. Prepoznajemo potencijal alternativnih proteina za poboljšanje prehrane i održivi sustav hrane,“ rekao je. “Ovo važno istraživanje pokazuje da, iako mnogi potrošači razmatraju mogućnost konzumacije alternativnih proteina, to će učiniti samo ako sto posto znaju da su ti proizvodi sigurni i pravilno regulirani.”
Muškarac ne može odoljeti ženinoj sestri: 'Seksali smo se i na dan našeg vjenčanja'