Kao i uvijek kad nam recept posudi jedna od nama omiljenih gastroblogerica, Tatjana Miletić, oduševimo se jelom koje obožavaju baš svi koji ga probaju. Baš nam je ovakvo utješno jelo trebalo da se oslobodimo grižnje savjesti zbog količine hrane koju smo zadnjih dana pojeli. Kad je bal nek' je bal!
Musaka od pire-krumpira
Sastojci:
800 g krumpira
1 žumanjak
cimet
dimljena paprika
kumin
mljeveni lovor
sol
papar
150-200 ml bujona
100 ml bijelog vina
70 ml neutralnog vrhnja
kockica maslaca
500 g mljevenog junećeg mesa, black angus
200 g parmezana
maslinovo ulje
1 poriluk
2-3 režnja češnjaka
50 ml soka od rajčice
4-5 cherry rajčice
1 komadić celera
Napomena: cherry rajčice i sok od rajčica možete zamijeniti konzervom sjeckane rajčice
Priprema:
Krumpir ogulite, narežite na kockice i kuhajte oko 15 minuta. Za to vrijeme mljeveno meso prvo propržite na ulju, dodajte začine, poriluk sjeckan na kolutove, češnjak (njega na kraju kuhanja izvadite) i ribani celer. Dodajte bijelo vino i pričekajte da ispari, a zatim dodajte malo soka od rajčica, cherry rajčice i na kraju nalijte bujon. Sve zajedno neka kuha na laganoj vatri oko 20 minuta. Dok se to sve krčka, u kuhani krumpir dodajte zagrijano vrhnje, maslac, cimet (ili muškatni oraščić), papar i na kraju jedan žumanjak i pola količine ribanog parmezana i uz pomoć štapnog miksera sve lijepo sjedinite. Sad kad imate sve spremno, krenite sa slaganjem: posudu prvo podmažite maslacem, dodajte polovicu pirea, zatim meso i završite s drugom polovicom pirea i pospite preostalim parmezanom. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva, a po potrebi možete i zapeći još nekih 5 minuta. Pričekajte da se malo ohladi i servirajte.
Prosim objašnjenje. Kaj Vam je to "150-200 ml bujona". Da možda ne mislite na buillon? Ja bi imal bolji izraz za Vas mlada gospođo. Umjesto tih nepoznatih rijeći prosim lijepo da upotrebite "temeljac" I drugo pitanje, kaj Vam je to "neutralno" vrhnje?