za miran godišnji odmor

Pazite što jedete: Ovih 8 namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom

Foto: shutterstock
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
16.07.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Hrana nas povezuje. Bilo da se radi o večeri, ručku ili roštilju, zajednički obrok je uvijek poseban. Međutim, taj ugodan trenutak može se pretvoriti u noćnu moru ako se usred noći probudite s bolovima i groznicom zbog konzumacije neispravne hrane. Zato je važno znati koja hrana najčešće uzrokuje trovanje hranom i kako se zaštititi. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje, piše Best Life. 

Trovanje hranom je bolest koja se javlja kada se progutaju klice prisutne u kontaminiranoj hrani ili piću. Najčešći uzročnici trovanja hranom su Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter i Staphylococcus aureus. Simptomi mogu varirati ovisno o vrsti klica koje ste unijeli. Najčešći simptomi uključuju proljev, bolove ili grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje i groznicu.

‘Od nekih bakterija možete se razboljeti već nekoliko sati nakon konzumacije, dok drugima može trebati nekoliko dana’ napominje CDC. Iako većina slučajeva uzrokuje blage bolesti, neke infekcije mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne. Trovanje hranom može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput meningitisa, oštećenja bubrega, hemolitičkog uremijskog sindroma, artritisa te oštećenja mozga i živaca.

Perad i meso: Sirova ili nedovoljno pečena perad (piletina i puretina) i meso (govedina, svinjetina, janjetina i teletina) mogu biti opasni. Piletina je najčešće konzumirana vrsta peradi. Kada je pravilno pripremljena, piletina je hranjiv izbor, ali sirova piletina može biti kontaminirana Campylobacterom, Salmonellom ili Clostridium perfringensom. Kako biste se zaštitili, CDC savjetuje kuhanje peradi i mesa na sigurnoj unutarnjoj temperaturi. Za svu perad, uključujući mljevenu piletinu i puretinu, to je 75 stupnjeva. Ako primijetite da je piletina ružičasta iznutra, trebali biste je baciti. Cjelovite komade govedine, teletine, janjetine i svinjetine treba kuhati na 65 stupnjeva, dok mljeveno meso treba peći na 70 stupnjeva.

Povrće i voće: Svježe voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, ali su također glavni izvor trovanja hranom, osobito kada su neoprani. Poljoprivredni proizvodi odgovorni su za gotovo polovicu svih bolesti izazvanih hranom, obično uzrokovanih Norovirusom. Kako biste se zaštitili, povrće i voće je najsigurnije kada se opere i zatim kuha. CDC savjetuje temeljito pranje voća i povrća nakon kupnje. Sirove ili nedovoljno kuhane klice, poput lucerne i graha, predstavljaju veliki rizik od trovanja hranom jer uvjeti potrebni za njihov rast također podržavaju razmnožavanje klica. 

Sokovi: Većina sokova je pasterizirana kako bi se ubile štetne bakterije. No, neki sokovi prodaju se ne-pasterizirani, što može dovesti do trovanja hranom. CDC preporučuje konzumaciju pasteriziranih sokova. Ako kod kuće imate ne-pasterizirani sok, treba ga kuhati najmanje jednu minutu prije pijenja.

Mlijeko: Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi mogu nositi rizike, iako neki tvrde da su korisni za zdravlje. CDC upozorava da konzumacija sirovog mlijeka može izložiti ljude klicama poput Campylobactera, Cryptosporidiuma, E. coli, Listerije, Brucelle i Salmonele. Odabir pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda najsigurniji je način uživanja u nutritivnim blagodatima mlijeka.

Sir: Meki sirevi od nepasteriziranog mlijeka, kao što su queso fresco, brie, camembert i plavi sirevi, također su rizični zbog mogućnosti kontaminacije listerijom. CDC savjetuje odabir tvrdih sireva ili sireva označenih kao ‘napravljeni od pasteriziranog mlijeka’.

Jaja: Sirova i nedovoljno kuhana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. CDC savjetuje kuhanje jaja dok žumanjak i bjelanjak ne postanu čvrsti te korištenje pasteriziranih jaja za jela koja sadrže sirova jaja.

Plodovi mora: Sirova ili nedovoljno kuhana riba i školjke također mogu biti opasne. Ribu treba pripremati na 65 stupnjeva Celzijevih, dok školjke treba kuhati dok se ne otvore ili dok meso ne postane bijelo.

Brašno: Sirovo brašno može biti kontaminirano klicama poput E. coli i Salmonele. CDC preporučuje konzumaciju hrane napravljene od brašna samo ako je pravilno kuhana. Ove štetne klice mogu kontaminirati žito dok je još u polju ili brašnu dok se proizvodi. Možete se razboljeti ako jedete nepečeno tijesto ili tijesto napravljeno od brašna koje sadrži klice. Klice se ubijaju samo kad se brašno peče ili kuha. Za siguran izbor, jedite hranu napravljenu od brašna samo ako je kuhana prema uputama ili receptu na pakiranju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.