Kraljica ljeta

Pečene smokve i rajčice s kremom od feta sira – mali užitak koji ste itekako zaslužili

Foto: Vedran Bošković
Pečene smokve i rajčice s kremom od feta sira – mali užitak koji ste itekako zaslužili
23.08.2022.
u 08:09
Pečene smokve i rajčice izvrsno se sljubljuju s kremom od feta sira, pršutom i prepečenim kruhom, a još kad sve bogato začinite kvalitetnim maslinovim uljem nećete se moći nauživati.
Pogledaj originalni članak

Kada govorimo o slanim jelima smokve se mogu odlično kombinirati kao predjelo uz malo pršuta ili punjene raznim sirevima; savršeno se uklapaju u sirne i mesne plate; mogu se peći i dodavati u umake koji se poslužuju uz piletinu, pačetinu ali i janjetinu te neka jela sa svinjetinom i junetinom poput lungića u umaku od crnog vina ili pak pašticade.

Foto: Vedran Bošković

Pečene smokve i rajčice s kremom od feta sira

Sastojci:

200 g feta sira

5-6 smokava

10 cherry rajčica (poželjno u raznim bojama)

50 ml maslinova ulja + 2 žlice

3 žlice vode

sol i papar

Dodatno:

svježi kruh

svježi bosiljak

maslinovo ulje

šunka/pršut

Foto: Vedran Bošković

Priprema:

U multipraktik stavite feta sir, maslinovo ulje i vodu. Kratko miksajte dok se ne napravi glatka krema. Stavite u hladnjak dok pripremate smokve i rajčice. Rajčice zarežite nožem kako pri pečenju ne bi puknule, a smokve prepolovite. Na maslinovu ulju pecite rajčice i smokve desetak minuta tj. dok se ne karameliziraju. Kruh narežite na šnite te ga prepecite na istoj tavi gdje ste pekli
rajčice i smokve kako bi upio okuse. Poslužite tako da na dno tanjura/posude stavite 2 žlice kreme od feta sira, preko nje pečene rajčice i smokve. Dodajte i kruh, šnitu pršuta te listiće svježeg bosiljka i po želji još malo maslinova ulja.

Foto: Vedran Bošković

Obiluju beta-karotenom

Jedite ih prije sunčanja: Ove male energetske bombe pravi su melem za organizam, a tajni sastojak je – smokva!

Energetske kuglice od smokava u potpunosti opravdavaju svoj naziv jer unatoč tome što sadrže i do 80 posto vode, smokve su istovremeno voće s najvišom razinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a potiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Nije naodmet znati da obiluju beta-karotenom pa ih se preporučuje jesti nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

STRAVIČAN ZLOČIN

Majka učenice koja je bila u razredu za vrijeme napada ispričala detalje: Uletio u razred, djeca su se sakrila ispod klupa

Dječak koji je zadnji ostao u razredu je preminuo, a drugi dječak je ozlijeđen i prevezen u KBC Rebro. Bogović je ispričala kako njena djevojčica teško razgovara o napadu. "Trebalo je vremena da ona uopće poveže događaj. Iz svega se moglo saznati da je vidjela napadača, da je vidjela krv, da je vidjela napad na učiteljicu, nije vidjela nož" rekla je majka djevojčice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.