Riža je osnovna namirnica i baza većine obroka indonezijske kuhinje.
S obzirom na bogat sadržaj ugljikohidrata koji organizam vrlo brzo opskrbljuju energijom, rižu možemo nazvati pogonskim gorivom. Osim toga, odličan je izvor vitamina (B1, B2 i D), minerala, kalcija, željeza i biljnih vlakana kojima normalizira razinu glukoze u krvi, čuva krvne žile i regulira krvni tlak.
Primjena
Riža je kod nas, također, u širokoj uporabi. Ipak, od indonezijske kuhinje trebamo usvojiti važnu lekciju – ona se tamo najčešće priprema na pari, što je jedan od najzdravijih načina termičke obrade.
Preporuka je i da se umjesto bijele (polirane) konzumira integralna riža.
>>'U pravu je Sanja Musić Milanović, crni kruh bolje je rezati tanko'
>>Volite grickati? Evo kako pretvoriti lošu u zdravu naviku
>>Kineski, japanski, vegetarijanski... Fast food na drugačiji način