korisno

Pojeli ste previše češnjaka i imate neugodan zadah? Evo kako ćete ga se jednostavno riješiti

Foto: Shutterstock
Pojeli ste previše češnjaka i imate neugodan zadah? Evo kako ćete ga se jednostavno riješiti
24.12.2022.
u 22:00
Nažalost, vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka
Pogledaj originalni članak

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

7 namirnica pomoću kojih će vaši zubi postati bijeli kao iz reklama:

Foto: Thinkstock
Zubi
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Jabuke
Foto: Shutterstock
Ananas
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: screenshot/facebook
Sir
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
naranče
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
jagode
Foto: Shutterstock
Čaša vode


Upravo zato osvježavajuće vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. No, istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjak. 

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.