OPAKA BOLEST

Pomozite si: Ovo je pet ključnih aktivnosti za prevenciju Alzheimerove bolesti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Pexels
Odgovorno posluživanje alkohola
Foto: Shutterstock
Bezglutenska prehrana
Foto: Shutterstock
13.10.2024.
u 07:00
'U istraživanju koje je uključivalo gotovo tri tisuće sudionika, kombinacija zdravijih životnih navika povezana je sa značajno nižim rizikom od Alzheimerove bolesti
Pogledaj originalni članak

Može li se Alzheimerova bolest spriječiti jednostavnim promjenama životnog stila? Istraživanje američkog Nacionalnog institut za starenje, upućuje na to da se – može. 'U istraživanju koje je uključivalo gotovo tri tisuće sudionika, kombinacija zdravijih životnih navika povezana je sa značajno nižim rizikom od Alzheimerove bolesti', navodi Institut. 'Oni koji su se pridržavali četiri ili svih pet zdravih navika imali su 60 posto niži rizik od Alzheimerove bolesti. Best Life otkriva o kojim je navikama riječ.

Tjelesna aktivnost: Tjelesna aktivnost je ključni faktor u sprječavanju Alzheimerove bolesti, kažu stručnjaci. To ne mora nužno značiti trčanje ili odlazak u teretanu, već redovite dnevne aktivnosti poput hodanja, vrtlarenja, kućanskih poslova i sl. Istraživanja su pokazala da su osobe koje redovito vježbaju do 20 posto manje sklone razvoju demencije u usporedbi s onima koje ne vježbaju.

Izbjegavanje pušenja: Izbjegavanje pušenja je ključno za sprječavanje Alzheimerove bolesti. Nedavna istraživanja procjenjuju da trenutni pušači imaju 30 do 75 posto veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s nepušačima, tvrde stručnjaci. 'Jedna analiza sugerira da se 14 posto slučajeva Alzheimerove bolesti može pripisati pušenju. To je na neki način dobra vijest jer je pušenje izbor stila života pa se smatra promjenjivim čimbenikom rizika.

Umjerena konzumacija alkohola: Umjerena konzumacija alkohola čini se idealnim pristupom u prevenciji Alzheimerove bolesti, pokazuje studija iz Južne Koreje. 'Otkrili smo da održavanje blage do umjerene konzumacije alkohola, kao i smanjenje s teške na umjerenu razinu, smanjuje rizik od demencije, otkrili su tamošnji znanstvenici

MIND dijeta: MIND dijeta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) je prehrana za zdrav mozak koja može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. MIND dijeta naglasak stavlja na zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, ribu, orašaste plodove, grah, perad, maslinovo ulje, vino i bobičasto voće.

Održavanje mentalne aktivnosti: Održavanje mentalne aktivnosti sudjelovanjem u aktivnostima koje vaš um izlažu novim stvarima pozitivno utječe na zdravlje mozga, kažu stručnjaci. Izaberite hobi ili aktivnost u kojoj uživate. 'Postavite pred svoj um izazov u obliku strategijskih igara ili čitanja zahtjevne literature, ili pronađite bolji način za obavljanje poznatog zadatka', savjetuju stručnjaci.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.