"fast diet"

Post dva puta tjedno: Svi izgubili glavu za novom dijetom

Foto: Thinkstock
Post dva puta tjedno: Svi izgubili glavu za novom dijetom
22.03.2013.
u 16:00
Želite li izgledati mladoliko, održavati optimalnu težinu ili produljiti svoj život uključite u svoj život dijetu s postom...
Pogledaj originalni članak

Poznati novinar i doktor Michael Mosley koncept nove dijete predstavio je još prošlo ljeto u svom showu Eat, Fast and Live Longer na BBC-u, stoga nije ni posebno čudno da su njegovi sljedbenici jedva dočekali da savjete pročitaju u novoizdanoj knjizi \"The Fast diat\" koja u Velikoj Britaniji i SAD-u ruši sve rekorde. Dijetu na sav glas hvale kritičar, a već je tiskano i nekoliko kuharica...

Njegova dijeta, koju je razradio u suradnji s Mimi Spencer, poznatija je pod nazivom 5/2 dijeta što znači da je poželjno jesti normalno pet dana u tjednu, a preostala dva dana - postiti. No ne radi se ovdje o klasičnom postu, već su u tim danima dozvoljena dva obroka između 250-300 kalorija, ukupno oko 500 za žene i oko 600 za muškarce, što je ekvivalent dva jaja za doručak i ribi kuhanoj na pari i povrću kao kasniji obrok. U tim je danima poželjno piti i puno čaja.

Zanimljivo, kada je Mosley prvi puta provodio dijetu, u dane kad nije postio jeo je sasvim normalno, što znači da se nije prejedao iako je mogao. Rezultat je bio šest kilograma manje u pet tjedana, te bolja krvna slika i kolesterol.

Dijeta kao naručena...

Mosley je dijetu lansirao prošle godine kada je kamerom zabilježio svoje iskustvo s dijetom. Smetalo ga je nekoliko kilograma više, a nije se ni dobro osjećao - imao je visok šećer i kolesterol. Na dijetu ga je osim lošeg zdravstvenog stanja i umora nagnalo i to što mu je otac umro u 73. godini od dijabetesa, pa se uplašio da bi se sa svojih 55 i on uskoro mogao naći na njegovom putu.

Idealna za muškarce...

Dijeta je izuzetno popularna među muškarcima koji ju mogu lako uklopiti u svoj dnevni ritam. Mosley tvrdi da se na ovoj dijeti ne trpi, ne muči i zbog nje ne pati društveni život, a idealna je i za parove koji vole neke stvari raditi zajedno...

Potreban je oprez za ljude koji imaju zdravstvenih problema

The National Health Service uslijed pomame za knjigom na svojim je stranicama dala upozorenje da \"unatoč svojoj popularnosti, postoji puno nedoumica u vezi s naizmjeničnim gladovanjem obzirom na nedostatak dokaza o korisnosti za zdravlje i učinkovitosti\". Navodi se da su moguće neke nuspojave poput neugodnog zadaha, nervoze, dehidriranosti i iritabilnosti crijeva.

Ipak, prije \"radikalnog\" posta potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom, obavezno ako ste trudnica ili bolujete od dijabetesa.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
Antiša
12:56 23.03.2013.

Treba probati.

OB
-obrisani-
17:48 22.03.2013.

Besmisleni savjeti!

ZJ
zivot je lijep
20:51 22.03.2013.

Sličnu dijetu su provodile naše bake/prabake. Postile su utorkom i petkom: utorkom sv. Anti, a petkom uobičajen post. I nisu imale viška koligrama.