LIJEČENJE

Post pomaže disanju, koži, migreni, alegijama i PMS-u!

Post pomaže disanju, koži, migreni, alegijama i PMS-u!
15.05.2010.
u 11:23
Za post možete izabrati jedan dan u tjednu, najbolje vikendom, nadalje možete postiti jedan tjedan svaki mjesec ili pak jednom na godinu čitav mjesec dana
Pogledaj originalni članak

U uvjetima suvremenog načina života, u kojem smo svakodnevno pod raznim psihičkim opterećenjima te se neredovito hranimo, čišćenje od otrovnih tvari nagomilanih u našem organizmu suzdržavanjem od hrane postaje zanimljivije no ikad. Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja suvremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu.

Drevna metoda liječenja

Što je, zapravo, post? O tome saznajemo zahvaljujući priručniku Postom do zdravlja i ljepote (izdanje Mozaik knjige) koji sadrži sve što trebate znati o postu kako biste ga proveli potpuno prirodno, pravilno i uspješno.

Post je jedna od najstarijih metoda liječenja i očuvanja zdravlja. Podrazumijeva izbjegavanje uobičajene hrane kroz određeno dulje ili kraće razdoblje u svrhu tjelesnog i psihičkog čišćenja i obnavljanja te aktiviranja unutarnjih potencijala našega organizma za samoizlječenje. Post pritom nema apsolutno nikakve veze s dijetama kojima je isključivi cilj gubitak kilograma, i ne temelji se na izgladnjivanju.

Neophodna hrana za naše funkcioniranje se umjesto iz namirnica, dakle “izvana”, crpi “iznutra” iz vlastitih rezervi našega organizma. Upravo stoga što se organizam namiruje iz svojih unutrašnjih energetskih rezervi, čovjek se ne osjeća gladno, nego naprotiv, zdravo, zadovoljno, poletno i moćno.

Višestruka korist

Razlozi zbog kojih se isplati postiti mnogobrojni su. Prvenstveno, post je jedna od najboljih metoda reguliranja, pročišćavanja i obnavljanja metabolizma. Jednako tako postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje.

Nadalje, pospješuje se disanje te se pluća, a potom i sve stanice organizma, brže i bolje opskrbljuju kisikom. Smanjuje se i razina kolesterola u krvi, učvršćuju se koža i vezivna tkiva te ublažavaju ili iščezavaju migrene, alergije, akne te PMS.

Onome tko se odluči na post stručnjaci predlažu nekoliko mogućnosti. Za post možete izabrati jedan dan u tjednu, najbolje vikendom, nadalje možete postiti jedan tjedan svaki mjesec ili pak jednom na godinu čitav mjesec dana, najbolje za vrijeme godišnjeg odmora ili pak primjerice korizme. Priručnik kao iznimno koristan preporuča dr. Aleksandra Szekely, predsjednica Udruge prirodnog zdravlja “Izvor”, tumačeći zašto treba povremeno gladovati.

- Kada organizam nema potrebnu prehranu, ono će sagorijevati i probaviti vlastita tkiva u procesu autolize ili samoprobave. Tijelo će prvo razgraditi i sagorjeti stanice koje su bolesne, oštećene ili mrtve. Za vrijeme gladovanja organizam se hrani najlošijim materijalima kao što su odumrle stanice, nezdrave akumulacije, tumori, apscesi, oštećenja tkiva, masne naslage. Osnovna tkiva i vitalni organi, žlijezde, živčani sistem i mozak bit će pošteđeni - kaže dr. Szekely.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.