PANIKA ILI?

Potražnja za češnjakom i kod nas dignula cijenu, četverostruko!

Foto: 'jurinema'
Potražnja za češnjakom i kod nas dignula cijenu, četverostruko!
27.11.2009.
u 15:50
Naši trgovci kažu kako je kilogramu češnjaka lani u ovo vrijeme veleprodajna cijena bila četiri-pet kuna, a sada je 15-16 kuna. Kineski je utjecaj izravan.
Pogledaj originalni članak

U strahu od svinjske gripe Kinezi masovno jedu bijeli luk i prave zalihe. Jedna škola u Hangdžuu, na istoku Kine, nabavila je više od 200 kilograma bijelog luka koji i učenici moraju jesti svaki dan, zabilježio je britanski list Daily Telegraph. Zbog velike potražnje cijena mu je čak petnaesterostruko skočila u odnosu na godinu prije. Sličan je trend, što se cijena tiče, zahvatio i Hrvatsku. Naši trgovci kažu kako je kilogramu češnjaka lani u ovo vrijeme veleprodajna cijena bila četiri-pet kuna, a sada je 15-16 kuna. Kineski je utjecaj izravan.

– Većina češnjaka koji je sada u prodaji dolazi iz Kine. Domaći je prevladavao u srpnju i kolovozu, a sada kuhamo s kineskim – kaže iskusni prodavač na zagrebačkoj Zelenoj tržnici Mirko Vrcan.

U Hrvatskoj, međutim, povećanja potražnje koja bi se vezala uz svinjsku gripu nema.

– Češnjak se, kao i uvijek u ovo doba godine, traži nešto više, ali zbog svinjokolja – kaže Vrcan i slaže se s analitičarima Daily Telegrapha koji zaključuju da je nestašica i rast cijena u Kini posljedica tržišnih manipulacija.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar miletiml
miletiml
16:42 27.11.2009.

mater pas uvijek i za sve su krivi ti kinezi