ZA ZDRAVLJE

Potvrdili liječnici: Ovo je pet razloga zbog kojih biste svakog dana trebali popiti čašu crnog vina!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Potvrdili liječnici: Ovo je pet razloga zbog kojih biste svakog dana trebali popiti čašu crnog vina!
21.07.2024.
u 08:00
Brojna istraživanja su potvrdila kako nema ništa loše u povremenoj čašici vina uz obrok. No, pretjerana konzumacija loše će utjecati na organizam
Pogledaj originalni članak

Ima li išta bolje od čašice crnog vina poslije dobrog ručka? Mnogi će reći nema. A s njima će se složiti i liječnici. Da, dobro ste čuli, crno vino dobro je za zdravlje, sve dok se konzumira u razumnim količinama. U čaši vina od 150 ml krije se 125 kalorija, a vino sadrži male količine vitamina i minerala, uključujući i željezo, kalcij, kalij i fosfor. Ovo su neki od povoljnih učinaka crnog vina na organizam, pišu stručnjaci s portala WebMD.

Kontrola krvnog tlaka: Antioksidansi u crnom vinu mogu smanjiti krvni tlak. Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Znanstvenici kažu kako su za taj učinak zaslužni polifenoli u vinu.

VEZANI ČLANCI: 

Zdravlje srca: Iako su potrebna daljnja istraživanja, prijašnja pokazuju da je crno vino dobro za zdravlje srca jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih naslaga u arterijama.

Smanjenje rizika od raka: Resveratrol, polifenol u crnom vinu, ima protuupalna i antioksidativna svojstva i može smanjiti rizik od raka sprječavanjem rasta kancerogenih ćelija. Iako su potrebna daljnja ispitivanja da bi se potvrdio ovaj efekt, prijašnja istraživanja o resveratrolu u vinu su pokazala njegov utjecaj na poboljšanje kardiovaskularnog sustava.

Smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti: Polifenoli iz crnog vina sprječavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim time ublažiti kognitivno propadanje.

VEZANI ČLANCI: 

Smanjenje rizika od dijabetesa: Velika studija pokazala je da umjerena konzumacija alkohola uz obroke, posebno vina, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Potencijalni zdravstveni rizici crnog vina: Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumacije crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike, a uvijek postoji i opasnost od stvaranja ovisnosti o alkoholu. Prije nego što počnete uživati u crnom vinu, imajte na umu da ono kod nekih ljudi može izazvati alergije, da ga nikako ne smijete piti tijekom trudnoće i ako bolujete od gihta. Također, alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjima jetre, može utjecati na povećanje tjelesne težine, a prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s pojavom raka organa probavnog trakta te dojke.

VIDEO Ovih 10 namirnica ljeti treba češće jesti: Mrkva, mladi sir, crno vino...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
prajdali100
12:54 21.07.2024.

Jedna čaša je dobra a desetak čaša čuda radi ! Pucate od zdravlja.