razumijevanje fizioloških procesa

Pije li vam se ikad crno vino za doručak ili možda espresso martini navečer? To zapravo i nije loša ideja!

Shutterstock
21.01.2024.
u 07:00

Stručnjakinja tvrdi da na najbolje vrijeme za ispijanje bilo kojeg alkoholnog pića mogu utjecati metaboličke stope, cirkadijalni ritmovi, pa čak i nutritivni sadržaj

Dok je istraživanje pubova i pivarskih tvrtki Greene King i Ice Breaker Pale Ale otkrilo da pivo ima bolji okus u 18 sati i na otvorenom, stručnjaci za alkohol kažu da odabir napitka koji odgovara vremenu nije samo stvar okusa, piše The Sun.

"Način života, sklonosti i društvene norme često određuju kada ćemo konzumirati alkohol, ali razumijevanje fizioloških procesa može ponuditi novu perspektivu. Na najbolje vrijeme za ispijanje bilo kojeg alkoholnog pića mogu utjecati metaboličke stope, cirkadijalni ritmovi, pa čak i nutritivni sadržaj.", rekla je dr. Veronika Matutyte. Evo koje je optimalno doba dana ili večeri da natočite čašu i uživate u omiljenom alkoholnom napitku. 

VEZANI ČLANCI:

07:00 sati - crno vino: Bilo da volite kajganu, kuhana ili pržena jaja, poslužite ju uz čašu crnog vina. Gutljaj prve tekućine na početku dana može osloboditi kemikalije koje smiruju tijelo, tako da dan možete početi s manje stresa.  Samo neka vam to ne prijeđe u naviku te nemojte piti ako sjedate za volan! "Malo crnog vina dobro je za vaše srce zahvaljujući resveratrolu, antioksidansu i protuupalnom sredstvu. Pomaže i u jačanju cirkulacije. Hrana omekšava alkohol, pa ga jaja uravnotežuju", rekla je Helena Nicklin, stručnjakinja za pića. 

13:00 sati - kokteli: Kokteli mogu imati visoku razinu šećera jer su u njima razni sirupi. "Konzumirajte ih kada je vaša osjetljivost na inzulin na vrhuncu. Za većinu ljudi to je rano poslijepodne, između 13 i 15 sati. Kada vaša osjetljivost na inzulin dostigne vrhunac, vaše tijelo se lakše nosi s opterećenjem šećerom, čime se smanjuje rizik od energetskog pada", objasnila je Dr. Matutyte. Također možete ublažiti učinke opterećenja šećerom posluživanjem koktela 30 do 60 minuta prije obroka, tako da se piće može u potpunosti probaviti.

18:00 sati - Aperol spritz: Postoji razlog zašto Talijani uživaju u ovom napitku za vrijeme aperitiva, neposredno prije večere. Ono, naime, djeluje kao sredstvo za smirivanje želuca, pomaže u stimuliranju apetita i pripremanju vašeg tijela za hranu koja mu dolazi. Godine 2020., na vrhuncu pandemije, Aperol je pokrenuo kampanju za ujedinjavanje svojih obožavatelja diljem svijeta kada nismo mogli osobno uživati ​​u piću, pozivajući ljude na "Spritz u 6".  "18 sati je savršeno vrijeme za Aperol spritz jer će, kao i druge gorčice uključujući campari, pospješiti probavu, tako da je savršena poslastica prije večere", rekla je Helena.

19:00 sati - gin tonic: Prema anketnoj stranici Pulsar, optimalno vrijeme za uživanje u tom napitku je 19 sati. "Gin tonic je na glasu kao ranovečernja poslastica zahvaljujući svojoj povijesti koja kaže da su ga britanski kolonijalisti pili u Indiji kad bi komarci izašli. Vjerovali su da će kinin u toniku otjerati insekte. To ga čini savršenim za vruće vrijeme", dodala je Helena.

20:00 sati - espresso martini: Ljudi izbjegavaju kofein navečer, ali stručnjaci kažu da je ovaj hladni koktel napravljen od espressa, likera od kave i votke savršen za ispijanje nakon večere.  "Unatoč tome što mnogi vjeruju da će vas držati budnima noću, najbolje vrijeme za uživanje u njemu je nakon večere. To je zato što kava i liker od kave mogu pomoći vašoj probavi nakon obilnog obroka.  Samo pazite da ne popijete svoj espresso martini prekasno ili da ga ne popijete previše, jer biste inače mogli teško zaspati", objasnila je direktorica tvrtke The Cocktail Co, Abby Matthews.

VEZANI ČLANCI: 

21:00 sat - votka: Kao bistro, destilirano piće bez šećera, votka manje uništava vaš san od drugih napitaka, pod uvjetom da je pijete umjereno. "Ako ste zabrinuti zbog skokova šećera u krvi, razmislite o alkoholnim pićima koja imaju manje šećera i ugljikohidrata. Votka, kada se konzumira čista i u umjerenim količinama, manje utječe na šećer u krvi u usporedbi s koktelima koji su obično puni šećera",  rekla je klinička nutricionistica, dr. Evelina Sabonaityte.

21:30 sati - tequila: Ovaj slavni meksički napitak od nektara agave mogao bi vam opustiti raspoloženje, ali će vam ubrzati probavu. Pijenje prije obroka može potaknuti vaš metabolizam, dok doza poslije večere može pomoći nakon obilnog obroka. Visoke razine inulina u napitku potiču crijeva na rast dobrih bakterija, poboljšavajući probavu. Walter Pintus, miksolog u londonskom Shoreditch Arts Clubu, je rekao: "Tequila je najbolja nakon 21 sat jer opušta tijelo i um. Odaberite dobru kvalitetu ili, pak, koktel s njom".

22:00 sata - scotch ili viski: Nije slučajnost da su ova pića tradicionalni izbor za "noćnu kapljicu". Imaju niz zdravstvenih dobrobiti, od smanjenja rizika od srčanih bolesti do pomoći kod probave, pa čak i ublažavanja simptoma prehlade i gripe. "Ova žestoka pića mogu potaknuti oslobađanje probavnih enzima, pomažući u probavi nakon obroka ako se konzumiraju umjereno. Na fiziološkoj razini, konzumacija ovih jakih alkoholnih pića kada su vaši jetreni enzimi na vrhuncu učinkovitosti, između 18 i 22 sata, može biti korisno",, savjetovala je dr. Matutyte. 

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije