omiljeni kolač

Prhki kolač od sira – toliko ga volimo da ga poslužujemo i kao tortu u svečanim prigodama

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Prhki kolač od sira – toliko ga volimo da ga poslužujemo i kao tortu u svečanim prigodama
06.02.2023.
u 10:35
Svaki kraj ima svoju pitu. U Prigorju je to prhki kolač u koji možete staviti različite nadjeve. Mi najviše volimo ovaj od sira, a ideja gastroblogerice Marije Herjavić Jerkić da ga serviramo u obliku torte jako nam se svidjela.
Pogledaj originalni članak

Nema tko ne voli kolače od sira, nešto je utješno u njima. Nama je ova prhka pita bolja od bilo koje varijante slavnog cheesecakea, a recept smo posudili s Instagrama Marije Herjavić Jerkić. Ovo je mjera za standardni kalup za torte.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Prhka pita od sira u obliku torte

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žutanjka
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • malo soli
  • korica neprskanog limuna


Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • sok jednog limuna
  • 3 bjelanjka
  • 1 žutanjak
  • 120 g šećera
  • malo praška za pecivo
  • šećer u prahu za posip

Priprema:

Za tijesto promiješajte sve suhe sastojke, dodajte ostale i izradite kompaktno tijesto. Bitno je da su svi sastojci što hladniji. Podijelite tijesto u dva jednaka dijela, zamotajte prozirnom folijom i pustite da malo odmori na hladnom. Za nadjev pjenasto umutite žutanjak i pola šećera. Dodajte sir i također pjenasto izradite u glatku smjesu. Dodajte sok limuna, prašak za pecivo, promiješajte i na kraju lagano špatulom umiješajte tučene bjelanjke s ostatkom šećera. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki komad tijesta na veličinu kalupa za pečenje. Jedan dio pažljivo prebacite na masnim papirom obložen kalup, malo izbodite vilicom, rasporedite nadjev i preko svega stavite drugi dio tijesta. Lagano utisnite i pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

receptura stara 80 godina

Glavni slastičar Orijenta dao nam je recept za krafne s detaljnim objašnjenjima za totalne početnike!

Ne možemo ih dovoljno napeći, tvrde u malom ali složnom pogonu slastičarnice Orijent u kojem na sam Fašnik potroše 1000 jaja i više od 100 kilograma brašna. Taj dan se u Orijentu ne radi ništa drugo – samo se peku krafne. Svake se godine uvedu i dodatni okusi, ali temeljni recept i dalje je isti, a klasične krafne s pekmezom i dalje su među najprodavanijima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.