Perica na vrbiku

Prijateljski kvartovski lokal s ukusnim i nepretencioznim jelima

Foto: Privatni alubm
Perica
Foto: Privatni alubm
Perica
Foto: Privatni alubm
Perica
03.02.2014.
u 08:17
Uglavnom se služi talijanska hrana, a u ponudi su zanimljive tjestenine poput gargata, bigola, raviola punjenih bućom i batatom, pappardella
Pogledaj originalni članak

Perica na zagrebačkom Vrbiku pravi je kvartovski mali lokal kakvih bi u velikom gradu trebalo biti što više. Kuhaju jednostavna, ukusna i nepretenciozna jela, koriste svježe namirnice, a hrana je kreativna i uzbudljiva. Jelovnik ispisan kredom na ploči mijenja se svaka 2-3 dana.

Uglavnom se služi talijanska hrana, a u ponudi su zanimljive tjestenine poput gargata, bigola, raviola punjenih bućom i batatom, pappardella, tagliolina, crnih rezanaca, špageta itd.

Oprema iz okolice Venecije

Tjesteninu rade sami. Vlasnik i kuhar Saša Frid u nabavku opreme otišao je u okolicu Venecije pa su tjestenine poput gargata i bigota tipične za to podneblje. I umaci koji uz njih idu također. Sastojci su najčešće inćuni, srdele, kapari, pelati, rikula, radič, grana padano, ricotta, origano, bosiljak, čili, češnjak, bijelo vino i maslinovo ulje. Ragu od tune, ragu od mesa, carbonara, amatricana, pesto od rikole... sve se to može naići u Perici.

Tjestenine su tehnički jako dobro pripremljene (al dente, osjeti se tekstura i okus), lijepe su boje (žuto-crne, zelene, crvene...) i oblika, rađene od semolina durum pšenice i dobro začinjene. Umaci su ukusni, sočni, dobro uravnoteženi i s puno svježih mirodija. Osobito tradicionalne bigole sa srdelama, kaparima, bijelim vinom i maslinovim uljem. Može svježi origano, a može i samo peršin. Ili gargati sa špekom, pelatima, komoračem, čilijem i bosiljkom.

Perica kuha uglavnom objed, koncept su mu gableci za poslovnjake koji rade u kvartu, a cilj privući ljude koji vole ručati vani. Lokal je malen, pet ili šest stolova za dvoje i šank za kojim se može pojesti nešto s nogu. Kuhinja je jako uredna i čista, opremljena svime što je potrebno malom lokalu. Posebno mi se sviđaju stari bakreni lončići, a stroj za izradu tjestenine neupitni je high-lite. Otvaranjem Perice, trgovine s domaćim ekovoćem i povrćem i hrpom zanimljivih namirnica, mesnicom na uglu i malim dućanom s delikatesnim proizvodima, zaživjela je cijela ulica i postala najzanimljiviji dio kvarta. Nadam se i proljetno-ljetnoj kombinaciji s nekoliko stolova na otvorenom.

Zveckanje žlica i vilica

Ali tjestenine nisu jedino fino što se u Perici može kušati. Pojeo sam, naime, i izvrsnih jušnih cušpajza, nikad prekuhanih. Bez zaprške i pojačivača okusa. Pašta-fažol, varivo od kelja s dimljenim mesom, žitarice i mahunarke, grašak s noklicama, gulaš s krumpirima, minestrone, slanutak, panceta i tikvice te još nekoliko kombinacija. Cušpajzi su jako jeftini, uglavnom stoje 25 kuna.

Na meniju je i teleća jetrica s kremastom palentom, domaći njoki s raznim sirevima, rižoto s piletinom i porilukom, rižoto od buče, saltimbocca s pireom, pohani oslić, čak i sarma. Jednom sam naletio i na steak Black Angus Sirloin, potpuno iznenađenje! Za one koji vole slatko Perica nudi mousse od čokolade, creme brulee i slične jednostavne deserte. Ima i omlete čiji se sastojci stalno mijenjaju, a kruh također peku sami.

Lokal je moderno uređen, atmosfera je za vrijeme objeda ugodna i podsjeća na ručak kod kuće. Volim žamor i zveckanje jedaćeg pribora, kao i zvukove koji dolaze iz kuhinje jer se tada osjećam baš domaće. Mladi je konobar ljubazan i dobro upućen u meni i vina koja poslužuje.

Perica je lokal koji se može usporediti s malim bistroima i tratorijama, u kojemu se dobro jede po povoljnim cijenama, u koji se odlazi na gablec ili kasni ručak. To je mjesto gdje se gost nakon nekog vremena zbliži sa chefom i osobljem, u kojemu se osjeća opušteno, gdje uvijek može pitati i tražiti da mu se po želji skuha ono što najviše voli. Ili unaprijed naručiti da se idući tjedan na meniju nađe neko njegovo omiljeno jelo. Nas na Vrbiku posebno veseli i to što primjećujemo da u posljednje vrijeme kod Perice dolaze i gosti iz drugih dijelova grada.

>>Ovdje ribu shvaćaju ozbiljno, vrlo ozbiljno

>>Za ljubitelje istočnjačkih autohtonih specijaliteta ovo je idealno mjesto

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Morzh83
Morzh83
21:54 03.02.2014.

napokon neš kaj nije pekara ili festfudara, a da je i dalje pristupačno...dva palca gore !! :D