Teško ćete naći nekoga tko ne voli ovo jednostavno i u isto vrijeme savršeno jelo. Kad imate malo vremena na raspolaganju, a želite jesti bogovski - ovi su špageti pravi odabir! Evo i recepta:
Špageti aglio, olio e peperoncino
Potrebno vam je:
špageti (100-150 g po osobi)
svježi češnjak (4-5 režnja po osobi)
svježe ljute papričice ( peperoncino)
svježi peršin (sjeckani)
maslinovo ulje
sir Grana Padano
Priprema:
U velikoj posudi zakipite vodu (neka bude tri puta više vode od količine špageta koje kuhate). Na litru vode ubacite nešto više od grama soli. Dok se špageti kuhaju, ogulite češnjak i uz pomoć rezalice za sir i tartufe nasjeckajte ga na fine, tanke listiće (isto možete učiniti nožem). Nakon toga nasjeckajte i svježe papričice (donji dio papričice je blažeg okusa, a pri vrhu se nalaze sjemenke s kapsaicinom koji im daje ljutinu).
U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njega ubacite češnjak i papričice pa miješajte dok se češnjak ne karamelizira i pusti prekrasan miris u kombinaciji s papričicama. Najvažniji trenutak u pripremi umaka dolazi na kraju – zagrabite malo škrobne vode s vrha lonca u kojem su se kuhali špageti i njome „ugasite“ češnjak i papričice. Tek nakon toga ubacite ocijeđene špagete koje ste skuhali al dente i sve lijepo pomiješajte. Jel servirajte u tanjure i po želji naribajte Grana Padano sir. Dobar tek!
Predlažemo vam da jelo pripremate u društvu sa chefom Savanovićem na Facebook stranici „Chef kuha doma“ jer doživljaj će tada biti potpun! Video recept možete pogledati ovdje:
Cesnjak se NIKADA ne "karamelizira" jer tada je vec izgoren, gorak i neugodna mirisa! Cesnjak se stavi ne HLADNO ulje i nesto putra. Tavicu nagnite da se sva masnoca skupina jednoj strani. Na umjerenoj vatri taj dio tavice grijete i STALNO mjesate zlicomdok cesnjak OMEKSA! Time se zalije spagete (moze i pire krumpire ali za pire krumpire ne ide ulje nego samo putar). Pjesma je gotova!