Recept nam je darovala poznata gastroblogerica Marina Obradović koja u sve što radi mora dodati malo craft piva jer ono kod nje aktivira "umami" - osjećaj okusne potpunosti i užitka u jelu. Marina uvijek koristi pivo 5th elementh, ali u izvandrednim uvjetima u kojim se nalazimo poslužit će i neko drugo koje imate pri ruci.
Pripremite brz, ukusan i zdrav obrok u samo 6 koraka:
Gulaš s crnim pivom za 4 osobe
Sastojci:
500 g junećeg ili svinjskog buta narezanog na kockice, može i kombinacija
330 ml Voodoo ili Stout piva by 5th Elelment (može i ono koje imate kod kuće)
500 g luka
2 režnja češnjaka
1 veća mrkva
ž žlice rajčice u tubi (koncentrat)
žličica soli
žličica crvene paprike
žličica peršina (može i suhog)
prstohvat papra
2 žlice ulja
Priprema:
Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a meso na malo veće kockice. Mrkvu možete narezati i na kolutove. U posudu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Meso posolite pa dodajte na ulje, smanjite vatru na pola i lagano popecite sa svih strana, dok ne dobije lijepu smeđu boju. Meso zatim izvadite iz lonca i ostavite sa strane. Ako je potrebno, u posudu u kojoj ste pekli meso dodajte još ulja, a zatim dodajte luk i prijajte dok ne omekša i postane slatkast. Luku dodajte češnjak, koncentrat rajčice, začine, pivo i peršin ako je suh (svježi peršin dodajemo na kraju). Promiješajte i pirjajte 10 minuta pa dodajte meso. Kuhajte sve zajedno 20 minuta uz povremeno miješanje. Zatim dodajte mrkvu i vode ako je potrebno pa kuhajte još 20 minuta. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mesa i veličini kockica na koje ste meso narezali. Meso je gotovo kada omekša. Poslužite uz salatu i omiljeno pivo.
Gustoću gulaša regulirajte sami. Ako želite obrok za dva dana, podvostručite količine pa prvi dan gulaš možete napraviti kao jelo i dodati mu kockice krumpira, a za drugi dan napravite gušću varijantu uz koju možete poslužiti omiljenu tjesteninu, palentu, pire krumpir, njoke ili knedle od kruha.
Rijeđa varijanta, gušća varijanta, tjestenina.... dajte se odlučite jel kuhate gulaš, saft ili paprikaš!