Odlična kombinacija

Pripremite ukusan slavonski čobanac uz najkvalitetniju graševinu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Čobanac
Foto: Shutterstock
Vino, sir
Foto: Shutterstock
Vino, sir
Foto: Pixabay
Vino
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Miroslav Škoro predstavio je singl i vino
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
vino čaša
25.11.2016.
u 08:15
Da biste upotpunili svoj ukusni obrok, preporučujemo i posluživanje rajnskog rizlinga ili graševine. Najpoznatija je to i najcijenjenija sorta bijelih vina
Pogledaj originalni članak

Slavonski čobanac ukusno je jelo koje se u domaćim kuhinjama često nađe za obiteljskim stolom. Nema posebne tajne kod pripreme čobanca, ali postoji nekoliko pravila. Za početak, čobanac se kuha od tri vrste mesa – svinjetine, junetine te najčešće mesa divljači, dodaje se i puno povrća.

Priprema:

Narežite meso na kocke veličine zalogaja. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a povrće narežite na kockice. Na masti prepržite meso, počevši od tvrđeg prema mekšem. Nakon prženja nakratko ga izvadite iz posude, a u masnoću dodajte narezano povrće.

Povrće posolite i pustite da upije masnoću kako bi omekšalo. Nakon toga vratite meso te sve zajedno pirjajte, kada tekućina iz mesa ispari, jelo podlijte vinom.

Zatim slijedi dio sa začinima. Dodajte malo češnjaka, soli, mljevene paprike, koncentrat rajčice, po želji možete dodati i npr. lišće peršina. Sve sastojke promiješajte dok se blago ne poprže. Zatim se dodaje rajčica, svježa ili usitnjena kupovna pa se sve podlije temeljcem kako bi se jelo skuhalo. Čobanac kuhajte dok meso ne omekša, a povrće se gotovo posve ne raspadne. Za kraj možete dodati još soli ili papra pa je time vaše jelo spremno za posluživanje.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ukusno uz dodatak bijelog vina

Da biste upotpunili svoj ukusni obrok, preporučujemo i posluživanje rajnskog rizlinga ili graševine. Najpoznatija je to i najcjenjenija sorta bijelih vina na sjevernim vinorodnim područjima. Suhi rajnski rizling poslužuje se uz divljač, topla predjela i topljene sireve. Njegova bogata aroma osobito se osjeti uz fina jela, a osim uz čobanac, dobra je podloga plemenitoj plijesni. Graševina, jedna od najboljih sorti bijelog vina, poslužuje se rashlađena te ima naglašenu kiselost i punoću arome, ali prilično diskretan miris.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ZA
zag1946
17:14 12.12.2016.

J...ga, tko ovo izmisli?

Avatar Francek007
Francek007
14:29 12.12.2016.

Slavonski čobanac sa povrčem???? Ma daj nemojte nas bpbat! Pa jeste li vi normalni, ko to pravi čobanac sa povrćem. Molim da se novinar isPriča svim kuharima čobanca. Ili ako ima hrabrosti da javno objavi svoje ime

DO
dopizdilomi
14:33 12.12.2016.

To nije ni Č a kamo li Slavonski čobanac.