Postoji više vrsta plemenitih sireva poput camemberta, stiltona, gorgonzole te briea. Spoj ovih plemenitih sireva i vina izaziva pravu rapsodiju okusa. Karakterističan okus i miris sireva nešto je što će svaki gurman zasigurno cijeniti.
Slatka vina, primjerice, prirodno odgovaraju raznim sortama vrhunskih sireva. Stručnjaci preporučuju snažniji okus sira ako pijete slađe vino. Upravo iz tog razloga sirevi s plemenitom plijesni odgovaraju uz voćna i slatka vina. Preporučeni su sirevi poput, primjerice parmezana ili rimskog ovčjeg sira – Pecorino Romano.
Plemeniti sirevi katkada izazivaju rasprave među stručnjacima. Naime, njihova plijesan može stvoriti probleme poput glavobolje, ali u većini slučajeva ipak je korisna. Sirevi se zato poslužuju dozirano, u malim pakiranjima, te se serviraju kao delikatesa uz određena vina. Ovčji sir s juga Francuske Roquefort voli vrlo slatka vina poput polusuhe ili ledene graševine.
Foto: Shutterstock
Mlada graševina svojom svježinom stapa se uz kozji ili sir od skute te je dobra podloga za plemenite plijesni. Zahvalno je sparivati sireve i vina koja dolaze iz istih krajeva. Sirevima iz Slavonije tako se često pridružuje upravo mlada graševina.
Specifičnost spoja bijelog vina i plemenitih sireva leži u slatkoći vina, zbog čega se dobiva jedinstveni spoj koji rezultira ukusnim zalogajem.
A kaj je s rujnim vincima i tvrdim, suhim i slanim kozjim/ovčjim sirevima....naravno, uz malo tanko narezanog pršuta >;-))