Vino i hrana. Kad su dobro iskombinirani, nema većeg užitka, ali moguće je i pogriješiti. Kako odabrati pravo vino uz određeno jelo?
O okusima se ne raspravlja i nekome će odgovarati nešto što drugome neće. Ali ipak možemo navesti nekoliko osnovnih pravila za sljubljivanje vina i jela. Nisu to pravila koja morate uzeti zdravo za gotovo, možete ih kršiti ako želite eksperimentirati i isprobati nešto novo, ali poslužit će vam kao dobar početak.
1. Balansiranje
Neka vino i hrana budu podjednako "teški". Drugim riječima, lakša, delikatna jela bolje idu s lakšim vinima, dok hrana bogata okusima dobro ide uz nešto jače. Na primjer, staro je pravilo da riba ide uz bijelo vino, a crveno meso uz crno vino. Težinu hrane možete odrediti na temelju njezine masnoće.
2. Kiselo voli kiselo
Svaka hrana s visokom razinom kiselosti odlično se slaže s vinom veće kiselosti.
3. Tanini trebaju masnoću
Crno vino bogato je taninima, koji mogu izazvati gorak osjećaj u grlu. Za balansiranje je dobra masna hrana koja tanine omekšava. Uz masno crveno meso možete poslužiti, na primjer, kutjevački Pinot crni. Pinot crni ima rubinskocrvenu boju uz arome maline i tamnog bobičastog voća, a odležavanjem u hrastovim bačvicama osjeća se okus ugodnih i dozrelih tanina.
4. Začinjena hrana
Alkohol naglašava ulja koja čine začinjenu hranu ljutom. Stoga je uz vrlo začinjenu hranu dobro posluživati vina s malim postotkom alkohola, poput slatkastih njemačkih rizlinga, čija lagana slatkoća također pomaže u borbi protiv začinjenosti.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
5. Desert
Za deserte birajte lakša vina koja su manje slatka od samog deserta.
6. Koji je najistaknutiji dio jela?
Vino trebate upariti s najistaknutijim dijelom jela. Najčešće trebate obratiti pozornost na umak, a ne na glavni sastojak. Na primjer, pečeni losos s različitim umacima iziskivat će različita vina, iako je glavni sastojak isti.
7. Stara vina u prvom planu
Ako se pije neko staro, posebno fino ili skupocjeno vino, neka ono bude u prvom planu. Poslužite diskretniju hranu koja neće zasjeniti pravu zvijezdu. Osim toga, stara vina teže je poslužiti i spariti, što je još jedan razlog zašto bi hrana trebala biti diskretna.
8. Pjenušac i slana hrana
Pjenušac možete poslužiti uz bilo što slano. Većina pjenušavih vina pomalo je slatkasta, zbog čega dobro idu uz slanu hranu.
9. Fleksibilnost
Neka vina dobro idu uz razna jela. Graševina je vino žutozelene kristalno bistre boje. Miris je ugodan, cvjetni i voćni, uz skladan i pun okus. Izuzetna pitkost i svježina čine ga najpopularnijim vinom u Hrvatskoj. Poslužiti uz predjela, tjestenine, jela od bijelog mesa i bijele ribe, ohlađeno na 8 – 10 °C.
10. Pijte vina koja vam se najviše sviđaju
Zvuči očito, zar ne? Ali vrijedi još jednom napomenuti. Sva ova pravila odlične su smjernice, ali nema ništa loše u njihovu kršenju i eksperimentiranju. Na kraju krajeva, ljudi su različiti, pa ne trebate robovati pravilima, već slobodno uživajte u onome što vam se najviše sviđa, iako možda nije preporučeno.
>> Imate li svoju tajnu? Evo kako se priprema kuhano vino
Deseto pravilo: "Na kraju krajeva, ljudi su različiti, pa ne trebate robovati pravilima..." Da je to pravilo prvo, ne bi pročitao ostalih devet bezveznih.