Zdrava prehrana

Probajte ovu zdravu salatu od pečene mrkve i crvenog luka

Foto: shutterstock
Probajte ovu zdravu salatu od pečene mrkve i crvenog luka
28.02.2023.
u 12:30
Iako kombinacija zvuči neobično, pečene mrkve i luk iznimno su zdravi i ukusni.
Pogledaj originalni članak

Pečena mrkva i crveni luk? Kombinacija možda zvuči neobično, ali zapravo je jako zdrava i ukusna. Pečenjem mrkve dolazi do izražaja njena prirodna slatkoća, a još kad se prelije preljevom od naranče i octa dolazi do izuzetnog okusa koji se slaže s gotovo svim jelima, prenosi Good Housekeeping.

Sastojci koji su vam potrebni:

  1. Pola kilograma oguljene mrkve prepolovljene po dužini (ako je deblja razrežite ju na četvrtine)
  2. Dva velika nasjeckana crvena luka
  3. Tri žlice maslinovog ulja
  4. Jedna žličica sjemenki korijandera
  5. Prstohvat soli
  6. Dvije žlice sjemenka sezama
  7. Sto grama nasjeckanih badema
  8. Jedna žlica voćnog octa
  9. Jedna žica narančinih korica te jedna i pol žlica soka od naranče
  10. Listovi korijandera  

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 230⁰C. Stavite mrkvu na obrubljeni lim za pečenje, a luk na drugi lim. I mrkvu i luk pomiješajte s 1 žlicom ulja, 1/2 žličice korijandera i sjemenki kima te 1/4 žličice soli i rasporedite po limu. Pecite mrkvu na rešetki u donjoj trećini pećnice i luk na rešetki u gornjoj trećini pećnice dok gotovo ne omekša ( oko 20 minuta)
  2. Povrće pospite bademima i sezamom, pecite dok orasi i sjemenke ne porumene, a povrće omekša (6 do 8 minuta)
  3. U međuvremenu, u maloj posudi pomiješajte ocat, narančinu koricu i sok, 1/4 žličice soli i preostalu količinu ulja dok se ne sjedini. Pomiješajte povrće i poslužite preliveno preljevom i listićima korijandera.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.