dobro jutro

Pronašli ste u zamrzivaču paketić blanširane koprive? Napravite ove slasne pogačice od kojih rastu zazubice!

Foto: Vedrana Orlović
Pronašli ste u zamrzivaču paketić blanširane koprive? Napravite ove slasne pogačice od kojih rastu zazubice!
10.01.2022.
u 07:03
Za njihovu pripremu treba odvojiti malo vremena, ali vrijede svake minute provedene u kuhinji. U originalnom receptu Nikoline Lončar, državne prvakinje u kuhanju, stoji pire od koprive ali možete ga bez problema zamijeniti s nekim sezonskim lisnatim zelenim biljem.
Pogledaj originalni članak

Pogačice možete poslužiti za doručak, večeru, kao međuobrok ili u bilo kojoj prilici u kojoj želite oduševiti sve prisutne. 

Foto: Vedrana Orlović

Pogačice s koprivom

Sastojci:

1 kg krumpira

80 dkg glatkog brašna

1 svježi kvasac (42 grama)

500-600 ml mlijeka

100 ml ulja

1 čajna žličica soli

1 jušna žlica šećera

10 dkg koprive (pire), možete je zamijeniti sezonskim lisnatim biljem

25 dkg maslaca

1 cijelo jaje

Foto: Vedrana Orlović

Priprema:

Podgrijte mlijeko da bude mlačno pa u pola količine stavite kvasac i šećer te odložite sa strane i ostavite da se kvasac digne. Prosijte brašno u prikladnu posudu za miješanje. Napravite udubinu u brašnu, dodajte ulje, sol, pire od koprive (ili zamjenski) i mlijeko s kvascem. Zamijesite i dodajte ostatak mlijeka po potrebi da ne bude premekano. Mora biti glatko i podatno. Kada ste tijesto zamijesili, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže. Kada se tijesto digne, podijelite ga na 6 jednakih dijelova i ostavite da se dignu. Kada se dignu, razvaljajte ih te sloj po sloj premažite jednakom količinom maslaca (ne i gornji!). Slažite ih jedan na drugi, razvaljajte i preklopite par puta te stavite u hladnjak na pola sata da se odmore i tako tri puta. Nakon toga izvadite tijesto, ostavite pokriveno da se digne, razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite u željenim oblicima. Stavite ih na lim za pečenje i opet ostavite da se dignu. Kada se dignu premažite ih jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite uz topli napitak po želji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.