Masline u tijestu sjajan su izbor za proslave, tulume, večere, jer ih možete napraviti nekoliko dana ranije, a za svega 15 minuta mogu krasiti vašu trpezu, predlaže Tatjana Miletić s bloga MyTastyPot.
Masline u tijestu
Sastojci:
70 maslina (što manjih bez koštica)
100 g maslaca
150 g brašna
160 g edamer sira
žličica soli
žličica mljevene paprike
žličica origana
žličica usitnjenog češnjaka
žličica mljevenog kima
1 jaje (za umakanje kuglica)
Priprema:
Za ovo tijesto postoje dve opcije: možete ga mijesiti ručno ili uz pomoć stroja za miješanje tijesta. U ovom drugom slučaju možete sve sastojke za tijesto staviti odjednom i umutiti glatko i pomalo ljepljivo tijesto. Ukoliko ćete ga raditi ručno onda se držite ovih koraka: naribajte maslac, netom izvađen iz hladnjaka, takođe naribajte i sir ili još bolje ga sitno sameljite u procesoru. Rukom pomiješajte sir i maslac, dodajte sve začine, a zatim lagano krenite dodavati brašno. Dobit ćete smjesu nalik na plastelin, koju odložite u vrećicu ili prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Izvadite hladno tijesto, trgajte ga na komadiće i rastanjite na dlanu što više možete. Zatim u sredinu stavite maslinu, formirajte lopticu oko nje, što tanju možete. Sav višak odstranite. Vrh svake loptice umočite u razmućeno jaje i poredajte po limu za pečenje u koji ste prvo stavili papir za pečenje. Svi mogu stati u jedan lim standardne veličine, samo nemojte raditi velik irazmak među njima. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 15 minuta.