iscjeljuje kožu

Rajčica pomaže u obrani organizma od štetnih UV zraka

Foto: Pixsell
Rajčica pomaže u obrani organizma od štetnih UV zraka
08.06.2012.
u 14:51
Prehrana bogata rajčicama može pridonijeti poboljšanju zdravlja kože što može usporiti proces starenja.
Pogledaj originalni članak

Ovo ljeto jedite salatu od rajčica jer vam ona može zaštiti kožu od jakih sunčevih zraka i spriječiti starenje kože. Zato je, zapravo, zaslužan antioksidans likopen koji se nalazi u ovom povrću. Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle tvrde da žene koje učestalo jedu rajčice imaju 33 posto više zaštite od ultraljubičastih (UV) zraka, odnosno toliko im se manje oštećuje i crveni koža nakon izlaganja suncu.

Istraživanje je provedeno na ženama u dobi od 21 do 47 godina koje su dnevno jele 5 žličica (odnosno 55 grama) pirea od rajčice koji u sebi sadržava veće koncentracije likopena nego svježa rajčica. Druga je polovica jela pire pomiješan s maslinovim uljem, a tretman je trajao punih 12 tjedana. Znanstvenici su otkrili da su one koje su konzumirale "čisti" pire imale višu razinu prokolagena, molekule koja koži daje njenu strukturu i elastičnost.

– Rajčica vas neće učiniti neranjivima na suncu, ali zasigurno može biti koristan dodatak za zaštitu od sunca uz kreme za sunčanje, odmaranje u hladu i zaštitnu odjeću – kazao je Mark Birch-Machin, glavni autor studije, prenosi Huffingtonpost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.