Ovo ljeto jedite salatu od rajčica jer vam ona može zaštiti kožu od jakih sunčevih zraka i spriječiti starenje kože. Zato je, zapravo, zaslužan antioksidans likopen koji se nalazi u ovom povrću. Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle tvrde da žene koje učestalo jedu rajčice imaju 33 posto više zaštite od ultraljubičastih (UV) zraka, odnosno toliko im se manje oštećuje i crveni koža nakon izlaganja suncu.
Istraživanje je provedeno na ženama u dobi od 21 do 47 godina koje su dnevno jele 5 žličica (odnosno 55 grama) pirea od rajčice koji u sebi sadržava veće koncentracije likopena nego svježa rajčica. Druga je polovica jela pire pomiješan s maslinovim uljem, a tretman je trajao punih 12 tjedana. Znanstvenici su otkrili da su one koje su konzumirale "čisti" pire imale višu razinu prokolagena, molekule koja koži daje njenu strukturu i elastičnost.
– Rajčica vas neće učiniti neranjivima na suncu, ali zasigurno može biti koristan dodatak za zaštitu od sunca uz kreme za sunčanje, odmaranje u hladu i zaštitnu odjeću – kazao je Mark Birch-Machin, glavni autor studije, prenosi Huffingtonpost.