mljac!

RECEPT DANA Bez miksera i jaja: Napravite najsočniji čokoladni kolač

Foto: Jelena Marić
RECEPT DANA Bez miksera i jaja: Napravite najsočniji čokoladni kolač
04.04.2024.
u 09:30
Možete ga raditi u plehu i rezati na kocke ili u obliku torte
Pogledaj originalni članak

Ovo je jednostavan i brzi kolač od čokolade koji možete napraviti svaki dan, a nisu vam potrebni ni jaja ni mikser. Možete ga raditi u plehu i rezati na kocke ili u obliku torte. Također, po ovom istom receptu možete ispeći i odlične čokoladne muffine. Recept je na svom Instagram profilu podijelila food blogerica Jelena Marić

Sastojci:

  • 200 g brašna 
  • 2 žličice sode bikarbone 
  • 4 žlice kakaa 
  • 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 2,5 dl tekućeg jogurta 
  • 100 ml ulja 
  • 8 žlica šećera 
  • 4 pune žlice pekmeza 

VEZANI ČLANCI: 

Za preljev: 

  • 100 g margarina ili maslaca 
  • 100 g čokolade 
  • 3 žlice kakaa 
  • 3 žlice šećera 
  • 1 dl mlijeka

I još:

  • 4-5 punih žlica pekmeza za premaz

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: 

1. U posudu staviti tekuće sastojke: jogurt, pekmez, ulje i šećer te promiješajte. Zatim dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmiješati mikserom ili žicom da se sve lijepo poveže. 

2. Smjesu izliti u kalup (26 cm) obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Vodite računa da se kolač ne prepeče, da ne bi bio suh, čim se počne odvajati od stranica pleha, gotov je. Dovoljno je oko 30 minuta. 

3. Dok se kolač peče, u manjem loncu na vatri otopiti maslac, šećer, mlijeko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice. 

4. Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili vilicom pa bogato premazati džemom. Odmah preko njega preliti i toplu čokoladnu glazuru.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeka? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.