Mnogima omiljene borovnice i ukusno prhko tijesto s cimetom koje se topi u ustima, apsolutno je neodoljiva kombinacija. Ova pita s borovnicama jednostavna je za pripremu i svima ispada odlično. Recept je na svom Instagram profilu podijelila food blogerica Lidija Đurić i oduševila svoje pratitelje.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 400 g glatkog brašna (ako ima potrebe dodati još malo)
- 200 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 1 jaje
- 1 puna žlica grčkog jogurta
VEZANI ČLANCI:
Fil:
- 500 g smrznutih ili svježih borovnica
- 100 g smeđeg šećera
- sok od jednog limuna
- 2 pune žlice gustina
Za posipanje:
- šećer u prahu
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Pećnicu uključiti na 200°C. U posudu staviti suhe sastojke, zatim dodati jaje, jogurt i hladan maslac narezan na listiće. Umijesiti tijesto, ako se previše mrvi, dodajte još malo grčkog jogurta, ako je previše ljepljivo, dodajte još brašna. Podijelite na dva dijela. Prvi dio umotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 10, 15 min. Drugi dio stavite u pleh 30x20 cm koji ste prethodno premazali maslacem, rukama ga utisnite.
Smrznute borovnice izmiješati sa šećerom, sokom od limuna i gustinom i rasporediti preko tijesta – ne kuha se prethodno. Drugi dio tijesta izvaditi iz zamrzivača i naribati preko borovnica. Peći 35-40 minuta, dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ohladite pola sata. Pospite šećerom u prahu i uživajte! Dok je topla, možete je poslužiti i sa sladoledom od vanilije.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!