Ako razmišljate čime da zasladite vikend, evo prijedloga! Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama je lagan i prozračan, ne treba ga peći, a priprema je brza i jednostavna. Podlogu od keksa i maslaca nadopunjuje fina krema od sira te osvježavajući sloj višanja. Ovaj cheesecake je zaista lagan jer se ukus sira u kremi ne osjeti pretjerano, zahvaljujući slatkoj vrhnju i bijeloj čokoladi, tako da ćete uživati u ovoj torti čak i ako niste preveliki ljubitelj cheesecakea. Recept je food blogerica Natalija Mliodanović.
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
- 125 g maslaca
- 2-3 žlice meda
VEZANI ČLANCI:
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 70 g šećera u prahu
- 1 kašičica arome vanilije
- 150 g bijele čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatina – 10 g
Za sloj od višanja:
- 300 g višanja iz kompota
- 300 ml soka od višanja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g gustina
GALERIJA: Prezrele banane za slatki kruh koji je poharao društvene mreže
Priprema:
Podloga: Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni te malo ohlađeni maslac, dodajte med i sve dobro sjedinite žlicom. Uzmite odgovarajući tanjur ili tacnu te na njega stavite obruč za torte od 26 cm (može i kalup sa dnom) i dobro utisnite podlogu od keksa. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Krema: Bijelu čokoladu izlomite na kocke, prelijte sa 100 ml vrhnja za kuhanje i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode i ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ulijte u bijelu čokoladu, dobro promiješajte i kratko ohladite.
Izmiksajte krem sir šećerom u prahu i aromom vanilije. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i još jednom dobro izmiješajte mikserom.
VEZANI ČLANCI:
Preostalih 400 ml vrhnja za šlag umutite mikserom u srednje čvrsti šlag pa žlicom umiješajte u smjesu od sira i bijele čokolade. Trebate dobiti finu pjenastu kremu koja će biti malo mekša u početku, ali će se stegnuti hlađenjem.
Izvadite podlogu iz frižidera. Nanesite kremu od sira, pazeći da vam se oko okvira što bolje rasporedi, tj. da nemate mjehuriće zraka. Poravnajte odozgo i stavite u frižider na najmanje sat vremena da se krema ohladi i stegne, prije stavljanja sloja od višanja.
Sloj od višanja: Izmjerite 300 ml soka od višanja. Ako nemate dovoljno, dodajte vode koliko je potrebno. U malo ovog soka razmutite gustin, a ostatak soka stavite u rajnglu, dodajte šećer i vanilin šećer te zagrijavajte do vrenja.
Skinite sa vatre, ukuhajte gustin malo po malo stavljajući ga u ostatak soka i sve vrijeme miješajući pa kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte višnje, pa vratite na laganu vatru još oko 3-4 minuta. Kratko ohladite žele od višanja, pa ga još toplog pažljivo rasporedite preko ohlađene kreme od sira.
Napomena: Žele ne smije biti jako vruć kako ne bi rastopio kremu od sira, ali mora biti topao prilikom stavljanja na kremu jer se hlađenjem steže i nećete moći lijepo ga rasporediti ako se ohladi više nego što je potrebno.
Cheesecake stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Uživajte!
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!