mljac!

RECEPT DANA Zasladite vikend uz cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama

natalija_mysticcakes
10.02.2024.
u 08:00

Podlogu od keksa i maslaca nadopunjuje fina krema od sira te osvježavajući sloj višanja.

Ako razmišljate čime da zasladite vikend, evo prijedloga! Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama je lagan i prozračan, ne treba ga peći, a priprema je brza i jednostavna. Podlogu od keksa i maslaca nadopunjuje fina krema od sira te osvježavajući sloj višanja. Ovaj cheesecake je zaista lagan jer se ukus sira u kremi ne osjeti pretjerano, zahvaljujući slatkoj vrhnju i bijeloj čokoladi, tako da ćete uživati u ovoj torti čak i ako niste preveliki ljubitelj cheesecakea. Recept je food blogerica Natalija Mliodanović.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
  • 125 g maslaca
  • 2-3 žlice meda

VEZANI ČLANCI: 

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 kašičica arome vanilije
  • 150 g bijele čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatina – 10 g

Za sloj od višanja:

  • 300 g višanja iz kompota
  • 300 ml soka od višanja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g gustina

GALERIJA: Prezrele banane za slatki kruh koji je poharao društvene mreže

1/2

Priprema:

Podloga: Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni te malo ohlađeni maslac, dodajte med i sve dobro sjedinite žlicom. Uzmite odgovarajući tanjur ili tacnu te na njega stavite obruč za torte od 26 cm (može i kalup sa dnom) i dobro utisnite podlogu od keksa. Stavite u frižider dok pripremate kremu.

Krema: Bijelu čokoladu izlomite na kocke, prelijte sa 100 ml vrhnja za kuhanje i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode i ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ulijte u bijelu čokoladu, dobro promiješajte i kratko ohladite.

Izmiksajte krem sir šećerom u prahu i aromom vanilije. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i još jednom dobro izmiješajte mikserom.

VEZANI ČLANCI: 

Preostalih 400 ml vrhnja za šlag umutite mikserom u srednje čvrsti šlag pa žlicom umiješajte u smjesu od sira i bijele čokolade. Trebate dobiti finu pjenastu kremu koja će biti malo mekša u početku, ali će se stegnuti hlađenjem.

Izvadite podlogu iz frižidera. Nanesite kremu od sira, pazeći da vam se oko okvira što bolje rasporedi, tj. da nemate mjehuriće zraka. Poravnajte odozgo i stavite u frižider na najmanje sat vremena da se krema ohladi i stegne, prije stavljanja sloja od višanja.

Sloj od višanja: Izmjerite 300 ml soka od višanja. Ako nemate dovoljno, dodajte vode koliko je potrebno. U malo ovog soka razmutite gustin, a ostatak soka stavite u rajnglu, dodajte šećer i vanilin šećer te zagrijavajte do vrenja.

Skinite sa vatre, ukuhajte gustin malo po malo stavljajući ga u ostatak soka i sve vrijeme miješajući pa kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte višnje, pa vratite na laganu vatru još oko 3-4 minuta. Kratko ohladite žele od višanja, pa ga još toplog pažljivo rasporedite preko ohlađene kreme od sira.

Napomena: Žele ne smije biti jako vruć kako ne bi rastopio kremu od sira, ali mora biti topao prilikom stavljanja na kremu jer se hlađenjem steže i nećete moći lijepo ga rasporediti ako se ohladi više nego što je potrebno.

Cheesecake stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Uživajte!

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije