idealno kao doručak ili užina!

RECEPT DANA Isprobajte ukrajinski Sočnik - preukusno, a jednostavno slatko pecivo sa sirom

Foto: @mariannine.carolije
RECEPT DANA Isprobajte ukrajinski Sočnik - preukusno, a jednostavno slatko pecivo sa sirom
15.10.2024.
u 09:30
Uživajte u ovim neodoljivo slatkim pecivima koji su savršeni uz šalicu čaja ili kave!
Pogledaj originalni članak

Sočnici su tradicionalna ukrajinska peciva punjena slatkim sirom i idealna za svaki desertni stol. Ovi ukusni zalogaji kombiniraju meko, nježno tijesto s bogatim, kremastim punjenjem. U nastavku donosimo jednostavan recept food blogerice @mariannine.carolije koji će vas oduševiti. Uživajte! 

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 60 g šećera
  • 70 g kiselog vrhnja
  • 6 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica vanilin šećera

VEZANI ČLANCI: 

Za punjenje:

  • 300 g svježeg ili posnog sira
  • 50 g šećera
  • 20 g gustina ili brašna
  • 1 bjelanjak (žumanjak se koristi za premazivanje)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Naribana korica 1 limuna (po želji)

Priprema: Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom, soli i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte jaje i kiselo vrhnje te sve dobro umutite. Zatim umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku da odstoji 20 minuta. Za punjenje, u svježi sir dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, snijeg od bjelanjaka i limunovu koricu. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako nemate blender, sir prethodno propasirajte.

VEZANI ČLANCI: 

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 4-5 mm. Kalupom promjera 9-10 cm izrezujte krugove, a zatim ih blago razvaljajte valjkom kako bi poprimili ovalni oblik. Na jedan dio svakog ovala stavite žličicu nadjeva, preklopite tijesto tako da nadjev ostane vidljiv, i lagano pritisnite rubove. Peciva složite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih žumanjkom pomiješanim s 1-2 žlice mlijeka. Po želji, oštrim nožem napravite dekorativne uzorke. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Kad se ohlade, sočnike možete posuti šećerom u prahu.

Barbarini kolačići od oraha osvojili su sve koji su ih probali:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.