Ova torta prava je poslastica za ljubitelje slatkog – nježni biskvit, osvježavajući žele od malina i bogati mousse od bijele čokolade stvaraju savršen sklad okusa. Idealan je izbor za svečane prilike ili kada želite impresionirati svoje goste nečim posebnim. Iako zahtijeva malo više truda, rezultat će vas nagraditi savršenom kombinacijom voćne svježine i kremaste čokolade. Recept je podijelila food blogerica @_mmmila. Uživajte!
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 žlice oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 1 žlica kakaa
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- 3 bjelanjka
- 100 ml ulja
Za žele od malina:
- 300 g malina
- 100 g šećera
- sok od pola limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
- 1 dcl vode
VEZANI ČLANCI:
Za čokoladni mousse:
- 300 g bijele čokolade
- 200 ml mlijeka
- 200 g slatkog vrhnja
- 3 žutanjka
- 50 g šećera
- 4 listića želatine
- aroma naranče (po želji)
Za ganache:
- 50 g slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kalup za tortu promjera 20 cm (može i do 24 cm) obložite papirom za pečenje. Bjelanjke čvrsto istucite te postupno dodajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, kakao, sol i šećer) koje ste prethodno pomiješali sa strane. Na kraju umiješajte ulje. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 20 minuta na 170°C. Kad je biskvit gotov i ohlađen, natopite ga sokom od naranče. U loncu zagrijte zamrznute maline, šećer, vanilin šećer i limunov sok na laganoj vatri. Kada smjesa zavrije, dodajte prethodno promiješan puding od vanilije s vodom. Miješajte dok se zgusne, a zatim lagano ohladite. Prelijte žele po ohlađenom biskvitu.
Zagrijte mlijeko do vrenja. U drugoj posudi istucite žumanjke i šećer, polako dodajući vrelo mlijeko. Vratite smjesu na laganu vatru i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prelijte smjesu preko izlomljene bijele čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Kada se krema malo ohladi, umiješajte pripremljenu želatinu prema uputama i lagano dodajte tučeno slatko vrhnje. Nanesite mousse preko želea od malina. Na laganoj vatri otopite čokoladu u slatkom vrhnju, dobro promiješajte i prelijte preko čokoladnog moussea. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje nekoliko sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi dobro stisnuli.
Dodajete li sol svojoj kavi? Evo zašto biste trebali!