Jesen je vrijeme kada kesteni postaju neizostavni dio naše kuhinje. Domaći kesten pire je pravi klasik koji se lako može pripremiti kod kuće, a njegova bogata, slatkasta aroma savršeno se uklapa u razne slastice ili može poslužiti kao ukusan desert sam po sebi. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je delikatan, kremast i savršeno sladak pire koji možete koristiti za razne kolače, torte ili uživati u njemu uz malo šlaga.
Sastojci:
- 1 kg sirovih kestena
- 500 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 25 ml ruma
- 25 g šećera
- Šlag za ukras
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kestene stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 45-60 minuta, dok ne omekšaju. Nakon što su kuhani, pustite ih da se malo ohlade, ali ne potpuno, jer se topliji kesteni lakše gule. Ogulite kestene, obavezno uklanjajući i tanku unutarnju opnu, jer ona može biti gorka i utjecati na okus pire. Oguljene kestene stavite u prikladnu posudu i zgnječite ih u pire. Zatim dodajte mlijeko, vanilin šećer, rum i običan šećer. Dobro promiješajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok smjesa ne postane glatka i homogena. Ako je smjesa pregusta, dodajte još mlijeka dok ne postignete željenu gustoću. Ako je previše rijetka, kuhajte je još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kada smjesa postane gusta i kremasta, po želji je možete propustiti kroz mlin za izradu rezanaca, dajući pireu tradicionalan izgled. Kesten pire poslužite u željenoj posudi i ukrasite ga šlagom.
Cijene kestena šokirale Zagrepčane: Provjerili smo što se zapravo dobije za pet, sedam i osam eura