dašak eura na vašem stolu

RECEPT DANA Kao da ste na Euru: Napravite bavarsku kremu, tradicionalni desert koji u Münchenu obožavaju

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Kao da ste na Euru: Napravite bavarsku kremu, tradicionalni desert koji u Münchenu obožavaju
14.06.2024.
u 09:30
Savršena je ako želite imati dašak Europskog prvenstva na vašem stolu.
Pogledaj originalni članak

Bavarsku kremu jednostavno je napraviti, a nevjerojatno je ukusan desert! Kremasta, svilenkasto glatka tekstura koja se topi u ustima sa svakom žlicom, a može se povezati s preljevima različitih okusa, voćem ili raznim dodacima. Savršena je ako želite imati dašak Europskog prvenstva na vašem stolu, piše The Flavor Bender. Uživajte! 

Sastojci:

  • 5 žličica želatine u prahu
  • 75 g vode
  • 480 ml mlijeka 
  • 4 žumanjka 
  • 100 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili paste od mahune vanilije
  • 50 g maslaca
  • 360 ml vrhnja za šlag

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Stavite vodu u malu posudu. Uspijte želatinu u prahu u vodu i promiješajte. Ostavite sa strane dok kuhate kremu. U lonac stavite mlijeko i zagrijte na srednjoj/srednje jakoj vatri dok se mlijeko ne počne kipjeti. Povremeno miješajte kako mlijeko ne bi zagorjelo. U zdjelu stavite žumanjke, šećer, sol i vaniliju. Dobro umutite dok žumanjci ne postanu glatki i počnu blijedjeti. Nakon što se zagrije, maknite mlijeko sa štednjaka. Polako ulijevajte pola toplog mlijeka u smjesu od jaja i neprestano miješajte. 

Kada otprilike polovicu mlijeka sjednite sa smjesom od jaja, još jednom sve zajedno umutite da se žumanjci dobro umiješaju te ulijte smjesu u lonac s preostalim mlijekom. Dobro umutiti da se sjedini. Smanjite vatru na štednjaku i vratite lonac na štednjak da se krema skuha uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne. Kada je krema gotova, maknite je s vatre i dodajte maslac i nabujalu želatinu i miješajte dok se oboje potpuno ne otopi u kremi. Ulijte kremu kroz sito u veliku zdjelu.

VEZANI ČLANCI: 

Pustite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi. Ne stavljajte je u hladnjak u ovoj fazi jer ne želite da se želatina u kremi stegne. Povremeno promiješajte kremu kako biste bili sigurni da se ravnomjerno hladi. Dok se krema hladi, pripremite kalupe. Ovaj recept je za 7-8 šalica bavarske kreme. Lagano premažite maslacem kalupe. Ostavite sa strane dok krema ne bude gotova.

Kad se krema ohladi na gotovo sobnu temperaturu, počnite tući vrhnje za šlag. Dodajte otprilike četvrtinu tučenog vrhnja u kremu sobne temperature. Umiješajte ga pjenjačom. Zatim dodajte ostatak tučenog vrhnja i lagano ga miješajte dok više ne bude bijelih mrlja u smjesi. Smjesu ulijte u pripremljene kalupe i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u hladnjak da se ohladi najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Poslužite je samu ili s umakom i voćem po želji.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

SUĐENJE ZA UBOJSTVO MIHAELE BERAK

Bivši policajac nakon ubojstva rekao je nadređenom: 'Joj, šefe, skroz glupa situacija, cura je dirala moj pištolj...'

Saslušana su u četvrtak prva četiri svjedoka, a među njima i Mihaelina najbolja prijateljica koja je znala da je Mihaela te večeri u Smažilovu stanu. Posljednju poruku od Mihaele primila je svega deset minuta prije njezine smrti. Nastavila joj je pisati, a poslije ju je i zvala, no odgovora nije bilo... Njezin je iskaz važan i zbog poruka koje joj je Mihaela slala, a gdje se žali na Smažilovu posesivnost.

65 GODINA VEČERNJEG LISTA

VIDEO 'Obadva, oba su pala!' Junak pobjedničkog usklika koji je obišao zemlju preživio je rat, a onda tragično poginuo

Večernji list ove godine slavi svoj 65 rođendan. U šest i pol desetljeća naši su novinari ispisali oko milijun stranica, objavili smo oko 25.000 različitih izdanja. Iz naše bogate arhive, donosimo serijal priča o lokalnim herojima, ljudima koji su spasili nečiji život, o znanstvenici koji su pomaknuli granice, o pobjednicima koji su nemoguće učinili mogućim. Neke ljude koji su svojim humanim djelima stvorili te priče, uspjeli smo pronaći i par desetljeća kasnije, pa su priče o njima dobile i nastavak, no nekima od heroja s naših naslovnica, nismo uspjeli ući u trag. Možda su neki od njih baš vaši rođaci, susjedi prijatelji ili poznanici - ako ih čitajući ove životne priče prepoznate, budite naš 'joker zovi' i pišite nam na mail dojavi@vecernji.net, jer to su ljudi koji zaslužuju bar još koji napisani redak, uz jedno veliko – hvala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.