Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isprobajte!

RECEPT DANA Jednostavnija nego što izgleda: Francuska torta od jagoda

@natalija_mysticcakes
13.06.2024.
u 09:30

Imamo klasični recept koji će vas odvesti u srce Francuske, gdje se deserti izrađuju s puno ljubavi i pažnje.

Francuska torta od jagoda, poznata i kao ‘Tarte aux Fraises’, jedan je od najomiljenijih proljetnih tj. ljetnih deserata. Ova elegantna torta spaja svježinu zrelih jagoda s kremastom vanilijom. Bilo da je pripremate za posebnu priliku, obiteljsko okupljanje ili jednostavno želite uživati u slatkoj poslastici, francuska torta od jagoda uvijek će impresionirati svojim izgledom i okusom. Food blogerica @natalija_mysticcakes podijelila je klasični recept koji će vas odvesti u srce Francuske, gdje se deserti izrađuju s puno ljubavi i pažnje. Uživajte! 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 20 g gustina
  • naribana korica limuna

VEZANI ČLANCI: 

Za sirup od limuna:

  • 50 ml vode
  • 50 g šećera
  • sok od 1/2 limuna

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećera
  • 40 g gustina
  • 1 vrećica želatine – 10 g
  • 300 ml slatkog vrhnja

Još:

  • 400-500 g jagoda

Priprema: Stavite u posudu cijela jaja, prstohvat soli i šećer pa dobro umutite mikserom dok smjesa ne utrostruči volumen. Treba da pobijeli i postane čvrsta i pjenasta. Dodajte prosijanu mješavinu brašna i gustina, kao i naribanu koricu jednog limuna pa žicom ili špatulom polako sjedinite, lagano miješajući i pazeći da smjesa ne splasne. Pazite da vam u smjesi ne ostane ni jedna grudica od brašna. Uzmite okrugli kalup, obložite dno papirom za pečenje i ulijte smjesu. Lupnite kalup par puta o stol da izađu mjehurići zraka i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva da se peče oko 25-30 minuta. Obavezno provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine, biskvit je pečen. Biskvit izvadite i ostavite da se ohladi.

GALERIJA: Genijalan razlog zašto biste jagode nakon kupnje trebali posušiti fenom

1/5

Za sirup o limuna vodu, šećer i limunov sok zagrijavajte dok se šećer ne otopi, i čim proključa skinite s vatre. Ostavite sa strane do upotrebe.

Krema: U 200 ml mlijeka žicom razmutite žumanjke, šećer, burbon vanilin šećer (ili običan) i gustin. Ostatak mlijeka stavite na vatru da provrije. Skinite sa vatre i umiješajte smjesu od žumanjaka polako ulijevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući žicom. Vratite na srednju vatru i kuhajte konstantno miješajući dok se krema ne zgusne kao puding. Skinite sa vatre. Želatin pomiješajte sa 4 žlice hladne vode i ostavite par minuta da nabubri. Otopite ga na najmanjoj vatri, ulijte u kremu i dobro promiješajte žicom. Površinu kreme pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Umutite slatko vrhnje u srednje čvrsti šlag. Ohlađenu kremu najprije mikserom dobro umutite da postane potpuno glatke strukture i na kraju žlicom ručno umiješajte izmiksano slatko vrhnje.

Operite jagode i izaberite najljepše koje su približno iste visine. Izrežite ih po dužini na polovice. Ovo će biti jagode koje se slažu uz rub kalupa. Od preostalih jagoda odvojite dio za dekoraciju, a ostatak narežite na četvrtine. To će biti jagode koje idu na sredinu torte. Sve narezane jagode stavite na papirni ubrus da se dobro ocijede od vode.

VEZANI ČLANCI: 

Ohlađeni biskvit prerežite na 2 jednaka dijela. Uzmite podesivi okvir za torte ako imate, a ako ne, onda obruč od kalupa u kojem se pekao. Stavite ga na tanjur ili tacnu na kojoj će biti torta, i okvir obložite acetatnom folijom. Ako nemate, može i prozirnom folijom, radi lakšeg odvajanja okvira kad se torta ohladi. Unutar okvira stavite prvi biskvit na dno. Poprskajte ga sirupom uz pomoć silikonske četkice. Na biskvit, uz sam rub okvira slažite u krug polovine jagoda s prerezanom stranom okrenutom prema van. Vodite računa da između jagoda ne ostane prostora, tj. da se sve međusobno dodiruju.

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i najprije popunite kremom praznine između jagoda, a potom istisnite kremu i u sredinu torte, polazeći iz centra. Potom na kremu u sredini torte poslažite narezane jagode na četvrtine i blago utisnite, pa na jagode još jedan sloj kreme, tako da popunite sve praznine oko jagoda. Na kremu stavite drugi biskvit i poprskajte ga sirupom. Nanesite još jedan tanak sloj kreme i lijepo poravnajte. Tortu stavite u frižider na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne. Ostatak krema sačuvajte za dekoraciju. Kada se torta ohladila, skinite okvir i dekorirajte po želji.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije