blagdanski klasik

RECEPT DANA Napravite savršenu francusku salatu u kojoj će svi uživati!

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Napravite savršenu francusku salatu u kojoj će svi uživati!
15.12.2023.
u 10:30
Prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus
Pogledaj originalni članak

Došlo je i vrijeme za francusku salatu. Mnogi je obožavaju, rijetko tko je ne voli, u svakom slučaju je nezaobilazan dio blagdanskog stola. Evo kako ćete pripremiti najukusniju francusku salatu u kojoj će svi uživati! 

 

Sastojci:

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol
  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • ¼ jabuke granny smith
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema: Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

VEZANI ČLANCI:

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Naime, kisela jabuka u francuskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezi i bogatstvu kuhanih žumanjaka, iako je to još poprilično kontroverzna tema i neki je nikako ne žele stavljati. 

Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:

  • Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnija. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
  • Krumpir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.
  • Ako francusku začinjavate paprom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.
  • Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.
  • Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TU
tugica
17:27 15.12.2023.

A kaj s kuhanim jajcimau receptu? Nema? Ovo s jabukom nisam nikad probala, morti odvojim malo salate i probam..

FR
franjo
13:18 15.12.2023.

Tko to još jede … fuj…

JE
jelic
12:19 15.12.2023.

Jabuka ne ide u tu salatu, sve upropasti.