U središnjoj Hrvatskoj, naročito na području Zagrebačke županije, Zagorja, Međimurja... U korizmene se dane najviše postilo uz grah, krumpir i zelje, naravno, bez suhoga mesa, a našlo se tu i žganaca s mlijekom i neizostavne zlevanke, tradicionalnog jela od kukuruznog brašna i jaja. Samo bi nedjeljom stol bio nešto bogatiji, tad su se jela i jaja, sir, maslac, dizani kolači sa sirom i nešto masnija hrana.
Razdoblje korizme počinjalo je, kao i danas, obredom pepeljenja na Pepelnicu, a danas vam donosimo recept za tradicionalnu zagorsku zlevku.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
- 120 g kukuruznog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 1 dl suncokretova ulja
- 170 g maslaca
- 180 g šećera
- 1 žličica soli
- 1/2 kg svježeg kravljeg sira
- 2 dl kiselog vrhnja
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
U posudi pomiješajte jaja i šećer te mutite dok se šećer ne otopi. Dodajte i ostale sastojke, sve osim kiselog vrhnja. Prvo idu mokri sastojci – ulje, otopljeni maslac, mlijeko i sir, a onda suhi – prašak za pecivo, šećer, sol. Postupno dodajte brašno, prvo kukuruzno pa oštro. Smjesu izlijte u prethodno nauljen protvan, a po vrhu prelijte kiselim vrhnjem, žlicu po žlicu. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta. Zlevka je gotova kad poprimi zlatnožutu boju.
Mirin recept za domaću bučnicu:
Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo...A tenka gibanica,dedek ili strepa je Zagorska.Zagorje nije isto što i Međimurje, a to je opet ovisno odakle je autor članka Večernji list.