korizmena kuharica

Zavirite u prošlost: Pripremite se za korizmu uz zagorsku zlevku

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Zavirite u prošlost: Pripremite se za korizmu uz zagorsku zlevku
13.02.2024.
u 12:30
U korizmene se dane najviše postilo uz grah, krumpir i zelje, naravno, bez suhoga mesa, a našlo se tu i žganaca s mlijekom i neizostavne zlevanke.
Pogledaj originalni članak

U središnjoj Hrvatskoj, naročito na području Zagrebačke županije, Zagorja, Međimurja... U korizmene se dane najviše postilo uz grah, krumpir i zelje, naravno, bez suhoga mesa, a našlo se tu i žganaca s mlijekom i neizostavne zlevanke, tradicionalnog jela od kukuruznog brašna i jaja. Samo bi nedjeljom stol bio nešto bogatiji, tad su se jela i jaja, sir, maslac, dizani kolači sa sirom i nešto masnija hrana.

Razdoblje korizme počinjalo je, kao i danas, obredom pepeljenja na Pepelnicu, a danas vam donosimo recept za tradicionalnu zagorsku zlevku

VEZANI ČLANCI: 

Sastojci:

  • 120 g kukuruznog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 1 dl suncokretova ulja
  • 170 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 1/2 kg svježeg kravljeg sira
  • 2 dl kiselog vrhnja

VEZANI ČLANCI: 

Priprema:

U posudi pomiješajte jaja i šećer te mutite dok se šećer ne otopi. Dodajte i ostale sastojke, sve osim kiselog vrhnja. Prvo idu mokri sastojci – ulje, otopljeni maslac, mlijeko i sir, a onda suhi – prašak za pecivo, šećer, sol. Postupno dodajte brašno, prvo kukuruzno pa oštro. Smjesu izlijte u prethodno nauljen protvan, a po vrhu prelijte kiselim vrhnjem, žlicu po žlicu. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta. Zlevka je gotova kad poprimi zlatnožutu boju.

Mirin recept za domaću bučnicu:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar zoster1
zoster1
14:36 13.02.2024.

Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo...A tenka gibanica,dedek ili strepa je Zagorska.Zagorje nije isto što i Međimurje, a to je opet ovisno odakle je autor članka Večernji list.

Avatar votum
votum
13:32 13.02.2024.

Ako su post i nemrs, a jesu za Čistu srijedu/Pepelnicu, onda nema jaja, mlijeka niti ičeg životinjskog porijekla. Samo verzot, žitarice i riba.

BE
bezvrijedanyugodinar
15:21 13.02.2024.

To je po zagorski cicmara,a ne zljevka