Slana rolada je savršeno jelo za sve prilike, bilo da se radi o obiteljskom okupljanju, prijateljskom druženju ili kao ukusno predjelo na romantičnoj večeri. Ova rolada, koja se može pripremiti unaprijed, omogućuje vam da iznenadite svoje goste bogatim okusima i atraktivnim izgledom. Kombinacija različitih sastojaka unutar mekanog biskvita nudi pravu simfoniju okusa, a njena jednostavna priprema čini je pristupačnom i za one s manje kulinarskog iskustva. Uz malo truda, možete stvoriti deliciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Recept je od food blogerice Dragice Marković. Uživajte!
Sastojci:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice domaćeg ajvara
VEZANI ČLANCI:
Punjenje:
- 300 g svježeg sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 3-4 kisela krastavčića
- 200 g šunke
- ajvar (po želji)
Priprema: Umutiti bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksati žumanjke te postupno dodavati preostale sastojke. Smjesu lagano špatulom umiješati u snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu u veliki pleh i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok kora ne porumeni. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i dok je još topla umotati u roladu zajedno s papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi. Sjednite svježi sir, kiselo vrhnje i 3 žlice ajvara (po želji). Na kockice narežite krastavce i šunku te dodati u smjesu. Namažite smjesu preko rolade te ju zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u frižider da se ohladi i stegne.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!