Limun kocke s bijelom čokoladom su neodoljivo kremasti, nježni i osvježavajući kolač za sve ljubitelje citrusne arome. Sastoje se od žutog mekanog biskvita s koricom limuna, na koji dolazi limun krema s bijelom čokoladom, a na vrhu je šlag krema od vanilije sa slatkim vrhnjem. Zaista preukusan kolač! Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci (dimenzije pleha: 40×34 cm):
Za biskvit:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
VEZANI ČLANCI:
Za limun kremu s bijelom čokoladom:
- 700 ml mlijeka
- 3 pudinga od bijele čokolade (ili vanilije) – 120 g
- 100 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- sok jednog limuna
- 1 vrećica želatina
- 400 ml slatkog vrhnja
Za šlag od vanilije:
- 2 šlag krema od vanilije (120 g)
- 150 ml mlijeka
- 150 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- slatko vrhnje
- naribana bijela čokolada
- kriške limuna, listići mente
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Razbijte cijela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom pjenasto umutite dok smjesa ne pobijeli. Dodajte i koricu limuna. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte u tankom mlazu ulje, a potom i mlijeko, brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite mikserom u glatku smjesu. Uzmite pleh, obložite ga papirom za pečenje i ulijete smjesu za biskvit. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-ak minuta, dok biskvit ne porumeni. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, pečeno je. Biskvit ohladite, skinite papir za pečenje i stavite ga na tacnu na kojoj će stajati kolač. Po želji ga malo poprskajte limunovim sokom uz pomoć silikonske četkice.
U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru. Ubacite i čokoladu izlomljenu na kocke i zagrijavajte do vrenja. Skinite sa vatre pa ukuhajte puding sve vrijeme miješajući žicom. Kuhajte par minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Odmah u vruće dodajte limunov sok i dobro promiješajte žicom. Želatin prelijte sa 4 žlice hladne vode, ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i ulijte u vruću kremu. Dobro izmiješajte i pokrijte prozirnom folijom.
GALERIJA: Ostali ste bez jaja? Evo što sve možete iskoristiti umjesto njih!
Slatko vrhnje umutite u šlag. Ohlađenu kremu prvo mikserom dobro izradite da postane potpuno glatka, pa dodajte izmiksano slatko vrhnje i sve dobro sjedinite mikserom u glatku i pjenastu kremu.
Na biskvit koji ste poprskali limunovim sokom nanesite limun kremu s bijelom čokoladom i špatulom lijepo poravnajte. Stavite u frižider na barem sat vremena da se krema ohladi. Umutite šlag kremu od vanilije s mlijekom i slatkim vrhnjem, tako da dobijete finu pjenastu kremu. Premažite kolač i lijepo poravnajte. Kolač režite na kocke, a odozgo ukrasite slatkim vrhnjem, naribanom bijelom čokoladom, kriškama limuna i listićima mente.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!