Zagrebačka torta je pravi užitak za sve ljubitelje čokolade i badema, s bogatim okusima koji spajaju nježnu kremu i sočni čokoladni biskvit. Ova torta predstavlja savršen spoj tradicionalnih sastojaka s modernim dodirom, što je čini idealnom za svečane prigode i proslave. Njezina kombinacija tamne čokolade, ruma i cimeta stvara nezaboravan okus, dok kremasta punjenja i glazura dodaju eleganciju svakom zalogaju. Priprema nije komplicirana, ali zahtijeva malo strpljenja kako bi se postigao savršen rezultat. Recept je podijelila food blogerica @mariannine.carolije. Uživajte!
Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 120 g bademovog brašna ili sitno mljevenih badema
- 20 g kakaa
- 40 ml ruma
- 1 žlica cimeta
- 6 g praška za pecivo
- prstohvat soli
VEZANI ČLANCI:
Za natapanje biskvita:
- 150 ml mlijeka
- 30 ml ruma
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica šećera
Krema:
- 300 ml slatkog vrhnja (za puding)
- 300 ml mlijeka
- 100 g tamne čokolade
- 50 g bijele čokolade (može se zamijeniti tamnom)
- 1 puding od čokolade
- 1 nugat puding (po želji)
- 50 g gustina
- 75 g šećera
- 100 g maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 5 g želatine
GALERIJA: Ovo je vrsta čokolade koju biste trebali jesti prema vašem horoskopskom znaku
Glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 5 žlica ulja (može se dodati malo mlijeka ili slatkog vrhnja)
Priprema: Umutite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri, malo ohladite, pa dodajte smjesi žumanjaka. Umiješajte rum. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo, cimet) i polako ih dodajte smjesi. Na kraju umutite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti, pa ih lagano umiješajte u smjesu. Podijelite smjesu na dva kalupa obložena papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta. Ohladite kore i svaku prerežite vodoravno.
Preljev za natapanje: Prokuhajte mlijeko, šećer i kakao. Ohladite smjesu, pa dodajte rum.
VEZANI ČLANCI:
Krema: Puding prah i gustin razrijedite s malo mlijeka. Ostatak mlijeka, slatkog vrhnja i šećer zagrijte do vrenja, pa dodajte razmućeni puding. Kuhajte dok se ne zgusne, potom umiješajte tamnu i bijelu čokoladu. Ohladite puding pokriven folijom. Želatinu prelijte s malo vode i ostavite da nabubri, zatim je otopite na laganoj vatri. Umutite ohlađeni puding, dodajte maslac i želatinu, a na kraju lagano umiješajte umućeno kiselo vrhnje.
U kalup obložen acetatnom folijom stavite prvi sloj biskvita. Natopite ga preljevom i nanesite dio kreme. Ponovite postupak s preostalim biskvitima i kremom. Ostavite tortu u hladnjaku da se stisne oko 30 minuta. Otopite čokoladu s uljem (možete dodati malo vrhnja ili mlijeka) i prelijte preko torte. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći.
Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!