mljac!

RECEPT DANA Zagrebačka torta - nema onoga tko ju nije zavolio nakon samo jednog zalogaja

Foto: @mariannine.carolije
RECEPT DANA Zagrebačka torta - nema onoga tko ju nije zavolio nakon samo jednog zalogaja
30.09.2024.
u 09:30
Poslužite je hladnu, ukrašenu po želji, i uživajte u raskošnim okusima Zagrebačke torte!
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka torta je pravi užitak za sve ljubitelje čokolade i badema, s bogatim okusima koji spajaju nježnu kremu i sočni čokoladni biskvit. Ova torta predstavlja savršen spoj tradicionalnih sastojaka s modernim dodirom, što je čini idealnom za svečane prigode i proslave. Njezina kombinacija tamne čokolade, ruma i cimeta stvara nezaboravan okus, dok kremasta punjenja i glazura dodaju eleganciju svakom zalogaju. Priprema nije komplicirana, ali zahtijeva malo strpljenja kako bi se postigao savršen rezultat. Recept je podijelila food blogerica @mariannine.carolije. Uživajte! 

Sastojci: 

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 120 g bademovog brašna ili sitno mljevenih badema
  • 20 g kakaa
  • 40 ml ruma
  • 1 žlica cimeta
  • 6 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

VEZANI ČLANCI: 

Za natapanje biskvita:

  • 150 ml mlijeka
  • 30 ml ruma
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica šećera

Krema:

  • 300 ml slatkog vrhnja (za puding)
  • 300 ml mlijeka
  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g bijele čokolade (može se zamijeniti tamnom)
  • 1 puding od čokolade
  • 1 nugat puding (po želji)
  • 50 g gustina
  • 75 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
  • 5 g želatine

GALERIJA: Ovo je vrsta čokolade koju biste trebali jesti prema vašem horoskopskom znaku

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica ulja (može se dodati malo mlijeka ili slatkog vrhnja)

Priprema: Umutite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri, malo ohladite, pa dodajte smjesi žumanjaka. Umiješajte rum. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo, cimet) i polako ih dodajte smjesi. Na kraju umutite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti, pa ih lagano umiješajte u smjesu. Podijelite smjesu na dva kalupa obložena papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta. Ohladite kore i svaku prerežite vodoravno.

Preljev za natapanje: Prokuhajte mlijeko, šećer i kakao. Ohladite smjesu, pa dodajte rum.

VEZANI ČLANCI: 

Krema: Puding prah i gustin razrijedite s malo mlijeka. Ostatak mlijeka, slatkog vrhnja i šećer zagrijte do vrenja, pa dodajte razmućeni puding. Kuhajte dok se ne zgusne, potom umiješajte tamnu i bijelu čokoladu. Ohladite puding pokriven folijom. Želatinu prelijte s malo vode i ostavite da nabubri, zatim je otopite na laganoj vatri. Umutite ohlađeni puding, dodajte maslac i želatinu, a na kraju lagano umiješajte umućeno kiselo vrhnje.

U kalup obložen acetatnom folijom stavite prvi sloj biskvita. Natopite ga preljevom i nanesite dio kreme. Ponovite postupak s preostalim biskvitima i kremom. Ostavite tortu u hladnjaku da se stisne oko 30 minuta. Otopite čokoladu s uljem (možete dodati malo vrhnja ili mlijeka) i prelijte preko torte. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.