Jesen donosi obilje plodova, a bundeva zasluženo zauzima posebno mjesto na stolu. Ovo ukusno i hranjivo povrće bogato je vlaknima, vitaminima A, C i E te antioksidansima i savršen je izbor ako se želite hraniti zdravo. Osim toga, bundeva je izuzetno zahvalna namirnica i u kuhinji se može pripremati na razne načine – od juha i glavnih jela pa sve do neodoljivih slastica. Pronašli smo sedam recepata s bundevom koji će oduševiti vašu obitelj i prijatelje.
Kremasta juha od bundeve: Krem juha od bundeve klasično je jelo koje je jednostavno za pripremu. Potrebna vam je manja bundeva, glavica luka, četiri režnja češnjaka, litra povrtnog temeljca, malo vrhnja i začini. Bundevu, luk i češnjak prepržite, dodajte temeljac i kuhajte dok povrće ne omekša. Sve blendajte u kremastu teksturu i dodajte malo vrhnja za puniji okus.
Pečena bundeva s medom i začinima: Pečena bundeva s medom i začinima izvrstan je prilog ili lagana večera. Bundeva srednje veličine se reže na kockice, začini solju, paprom, cimetom i klinčićima te se prelije maslinovim uljem i medom. Pecite u pećnici na 200°C oko 25 minuta dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
GALERIJA: Liječnici otkrili: Ovo je 10 najnezdravijih namirnica koje možete unijeti u svoj organizam
Tjestenina s umakom od bundeve: Za tjesteninu s umakom od bundeve trebate pire od pečene bundeve, malo češnjaka, vrhnja i parmezana. Tjesteninu skuhajte, a u tavi prepržite češnjak, dodajte pire od bundeve, koji ćete pripremiti tako da izmiksate 250 grama kuhane bundeve, te vrhnje. Sve zajedno kratko prokuhajte. Na kraju umiješajte tjesteninu i posipajte parmezanom za savršen jesenski obrok.
Bundeva punjena kvinojom i povrćem: Bundevu možete koristiti kao jestivu zdjelu. Prerežite je na pola, očistite, a unutrašnjost napunite smjesom kuhane kvinoje, paprike, tikvica, luka i začina. Pecite u pećnici na 180°C dok bundeva ne omekša. Na kraju možete prekriti svježom mozzarellom i još kratko peći dok se sir ne otopi. Ovo jelo ne samo da je ukusno, već je i vizualno vrlo atraktivno.
VEZANI ČLANCI:
Pita od bundeve: Pita od bundeve tradicionalni je jesenski desert. Kora se priprema od prhkog tijesta koje ćete dobiti tako da umijesite 150 grama maslaca, pet žlica šećera i 400 grama brašna. Tijesto rasporedite po plehu i na njega stavite nadjev od 300 grama pirea bundeve, 2 jaja, 3 žlice smeđeg šećera, malo cimeta i muškatnog oraščića. Pecite na 180°C oko 45 minuta, dok nadjev ne postane čvrst, a kora zlatna.
Smoothie s bundevom: Za brz i zdrav obrok isprobajte smoothie s bundevom. Potrebno vam je 100 grama pirea od bundeve, jedna banana, 150 ml bademovog mlijeka, malo meda i cimeta. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki napitak. Ovaj smoothie je savršen doručak ili međuobrok.
Muffini od bundeve: Muffini od bundeve su sočni i puni okusa. Za pripremu vam je potrebno 200 grama pirea od bundeve, 300 grama brašna, 3 jaja, 5 žlica šećera, ulje, jedan prašak za pecivo i cimet. Prvo miksajte šećer i maslac, a potom dodajte jedno po jedno jaje. Na kraju naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom te pire od bundeve. Dobro izmiješajte, napunite kalupe za muffine i pecite na 180°C oko 20 minuta.
VIDEO Superbaka (100) na sobnom biciklu odvozit će cijelu dužinu Velike Britanije: Penjala se i po stepenicama devet katova dnevno godinu dana, što je više od Mount Everesta!