Svaki kraj Hrvatske ima svoj način priprema fritula i - svaki je savršen. Za današnji recept otišli smo na sam jug hrvatske i donijeli tradicionalnu recepturu za dubrovačke prikle. Malo rakije, jabuka i grožđica dat će ovom desertu poseban šmek, a miris fritula ispunit će vaš dom.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 žlice rakije
- 1 jabuka
- korica limuna
- korica naranče
- 250 ml mlake vode
- 100 g grožđica (po želji)
- prstohvat soli
- šećer u prahu
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Izmrvite kvasac, dodajte malo vode, žlicu šećera i žlicu brašna (oduzmite od ukupne količine brašna, vode i šećera). Neka se kvasac digne. Ogulite i očistite jednu jabuku, a potom je izribajte. Grožđice namočite u malo vode. Prosijte ostatak brašna u jednu zdjelu, dodajte šećere, sol, koricu limuna, koricu naranče, rakiju i vodu, potom i izribanu jabuku. Sve dobro umiješajte u ljepljivu smjesu, potom dodajte dignuti kvasac i opet miješajte desetak minuta. Na kraju po želji u tijesto umiješajte ocijeđene grožđice i miješajte dok se sve lijepo ne poveže. Smjesu pokrijte prozirnom folijom i pustite sat vremena na toplom da se diže.
U dubljem loncu ugrijte ulje. Lijevom rukom "grabite" tijesto i stisnite šaku tako da vam između palca i kažiprsta izađe loptica od tijesta. Uzmite žličicu koju ste uronili u mlako ulje u posudici sa strane, odvojite lopticu žličicom i spuštajte je u vrelo ulje. Ponavljajte postupak sve dok ima smjese, s time da žličicu svaki put uronite u ulje prije nego što ćete odvojiti lopticu tijesta. Rupičastom žlicom okrećite fritule tako da porumene sa svih strana. Pazite da vam ulje ne bude prevruće, regulirajte toplinu ulja prema potrebi kako ne bi bile pretamne. Gotove fritule stavite na papirnati ubrus da upiju višak masnoće i pospite ih po želji šećerom u prahu
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas