Jako fino

Recept za obožavatelje pravih domaćih kolača: Jastučići od oraha i limuna mekani su i sočni, a izgledaju fenomenalno!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Recept za obožavatelje pravih domaćih kolača: Jastučići od oraha i limuna mekani su i sočni, a izgledaju fenomenalno!
26.04.2022.
u 07:49
Nema domaćih kolača bez oraha, a još kad preko njih ide preljev od vode, limuna i šećera znamo da se radi o takvoj slastici koju jedete s posebnim guštom. Pitanje je samo kako izdržati puna 24 sata koliko bi kolač trebao odmarati prije konzumacije?!
Pogledaj originalni članak

Da bi kolač bio sočan kako treba, radije sami sitno sameljite orahe jer oni kupovni grubo su mljeveni i neće dobro upiti tekućinu. Jastučiće nadjevene orasima prelijte čim ih izvadite iz pećnice, a najbolji su ako prije konzumiranja tako stoje 24 sata.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Jastučići od oraha i limuna

Za tijesto:

70 dag brašna za dizano tijesto

1 prašak za pecivo

1 cijeli maslac

1 kiselo vrhnje

2 cijela jaja

1 jaje, samo žumanjak

Za nadjev:

25 dag mljevenih oraha

2 dl vrućeg mlijeka

Po želji u smjesu dodajte žlicu do dvije meda ili šećera. Ako imate kupovne orahe, vodite računa o tome da su jako grubo mljeveni i da neće dobro upijati tekućinu. U tom slučaju dodajte naribane kekse ili krušne mrvice kako smjesa ne bi bila rijetka da se može razmazivati kao krema. Najbolje je da sami sameljete orahe u prah da ne ostanu komadi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za preljev:

45 dag šećera

4 šalice za kavu (male za tursku kavu) vode

2 do 3 srednja limuna, narezati ih na mjesece

Priprema:

Od tijesta napravite tri jednake rolade. Razvaljajte ih na otprilike 50 cm dužine i 20 cm širine. Svaku traku premažite smjesom od oraha. Zarolajte i režite rubom tanjura na otprilike 10 do 12 komada po traci. Poslažite jastučiće na lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posuli brašnom. Svi jastučići moraju biti u istom limu. Jastučiće premažite jajetom pa ih pecite 25-30 minuta dok ne porumene. U međuvremenu napravite preljev tako što ćete sve sastojke ubaciti u posudu i staviti na vatru pa, kad zakipe, neka kuhaju 7 minuta. Odmah ga prelijte preko toplih jastučića. Ostavite ih neka stoje u limu za pečenje dok ne upiju tekućinu. Svako malo ih polijevajte s gornje strane i odižite od površine. Najukusniji su kad ih ostavite da tako stoje 24 sata.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.