Recept je osmislila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić, majstorica čija jela uvijek okupljaju oko stola.
Punjeni lungić sa šparogama, šampinjonima i krumpirom
Sastojci:
1 veći lungić (svinjski file)
polutvrdi sir (vrsta po želji)
kuhana šunka
panceta
začini (sol, papar, timijan)
šampinjoni
2-3 režnja češnjaka
malo temeljca
krumpir
1 stručak šparoga
Priprema:
Lungić rastvorite, začinite solju i paprom pa napunite kuhanom šunkom, sirom i timijanom. Zarolajte, po potrebi učvrstite čačkalicama i na dobro zagrijanom ulju zapecite sa svih strana. Prebacite na složenu pancetu, zarolajte i stavite u posudu za pečenje te dodajte šampinjone, češnjak, malo temeljca i grančicu timijana. Pecite poklopljeno na 160 stupnjeva otprilike sat vremena. Po potrebi šampinjone jos malo zapecite, a umak reducirajte. Ne solite puno jer je panceta slana. Krumpir skuhajte na pola, začinite solju i mediteranskim travama i pecite na 250 stupnejva dok meso odmara zamotano u foliju izvan pećnice. U isto vrijeme šparoge očistite i par minuta bacite na dobro zagrijanu tavu.