Znanstvena studija

Redovita konzumacija crvenog mesa povećava rizik od oboljenja

Foto: ''
Redovita konzumacija crvenog mesa povećava rizik od oboljenja
26.03.2012.
u 09:26
Hamburgeri, ćevapi, hot-dog... svaka nova porcija fast fooda poveća rizik od smrti za petinu
Pogledaj originalni članak

Crveno meso ne samo da nije zdravo nego može biti smrtonosno, tvrde američki znanstvenici. Naime, redovita konzumacija crvenog mesa, posebno mesnih prerađevina, dramatično povećava rizik od srčanih oboljenja i raka, prenosi Scotsman.com.

Tako prema studiji provedenoj na Sveučilištu Michigan samo jedan obrok procesuiranog crvenog mesa kao što je na primjer hot-dog ili šunka povećava za petinu rizik od smrti. S druge strane, isto je istraživanje pokazalo kako zamjena crvenog mesa ribom, piletinom ili proteinima iz biljaka produljuje život.

U istraživanju je sudjelovalo 130 tisuća ljudi, trajalo je 10 godina na području šest američkih saveznih država, odnosno obuhvaća vrijeme i prostor iz kojeg se može i te kako dobro vidjeti što se sve događalo s ispitanicima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

SE
serđo
10:28 26.03.2012.

dakle, smrtonosnije je meso od uskoro ozakonjene droge, hi hi

ZE
zelja71
10:43 26.03.2012.

...samo jedan obrok procesuiranog crvenog mesa kao što je na primjer hot-dog ili šunka povećava za petinu rizik od smrti. ---------------------------------------------------------- ne shvacam. znaci, pet takvih obroka i sigurno se umire?

EI
eichler
09:51 26.03.2012.

Zanimljivo kako su to utvrdili baš američki znanstvenici. A istovremeno nisu utvrdili kojim smećem hrane svoju stoku od koje nastaje meso. Ti isti Amerikanci nam s jedne strane prodaju priče o McDonaldsu i kako se jeftino najesti, a s druge strane pričaju o štetnosti crvenog mesa. Neka prestanu žderati i počnu jesti pa neće biti najdeblja nacija na svijetu i neka manje pričaju o nezdravoj hrani jer je oni i proizvedu i pojedu najviše.